sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Dragan Gačević, heroj litija u Crnoj Gori: Politika me ne zanima, za svetinje bih život dao

Dragan Gačević, heroj litija u Crnoj Gori: Politika me ne zanima, za svetinje bih život dao

Dragan Gačević iz pljevaljskog sela Kozica pešačio bos u litiji od manastira Dubočica do Pljevalja

PLjEVLjA – Šezdesetsedmogodišnji Dragan Gačević iz pljevaljskog sela Kozica u nedelju je, u litiji, bos prepešačio 15 kilometara od manastira Dubočica do crkve Svete Petke u Pljevljima, a zatim i u litiji ulicama grada, iskazujući tako svoj protest protiv pokušaja otimanja svetinja.

Gačević je, kaže, prepešačio bos kako bi iskazao i poštovanje svetim relikvijama koje su se nosile na čelu litije. Kako kaže nije mu teško palo pešačenje, jer je srećan što je uz svoj narod koji se bori za odbranu svetinja.

– Da nije udareno na svetinje i na moje ime i prezime i da mi se podcenjuje ko su mi bili predci, ja ne bi repom mrdnu, ali za ovakve stvari sam spreman i život da dam- kazao nam je Dragan, ističući da ga je posebno pogodio pokušaj predsednika Države da narod u litijama uvredi. To je bio i momenat kada se odlučio na ovu žrtvu.

– On da nazove sveštenike, malu dečicu, omladinu, sredovečne ljude, stare bake i stariju čeljad koji u tolikom broju mirno i dostojanstveno šetaju, tako kako ih je nazvao „ludim pokretom“ to me je mnogo uvredilo i razljutilo. To me je najviše pogodilo. To ne mogu da mu oprostim nikad.Tu veče sam došao iz sela na litiju u Pljevlja i kad su rekli da se sledeći put ide od Dubočice do crkve Svete Petke u Pljevljima meni je odma u glavi bila ta misao da ja idem bos – kazao je Dragan, objašnjavajući odakle mu ideja da baš pešači bos.

Foto: Božidar Čabarkapa

Jedino se kaže porodica brine pa ga svaki momenat zovi i pitaju kako se oseća.

Nijednog trenuka, kaže, nije pomislio da odustane.

– Da sam pomišljao da odustanem ja se ne bi ni izuvao. Ne bi ja odusto pa kad bi mratv pao.

– Kad sam rekao u selu da idem bos, šalili su se na moj račun misleći da ja to neću uraditi. Kad smo krenuli iz Dubočice, i kad su videli da sam bos, ipak su shvatili da se ja ne šalim –priča Dragan.

Na pitanje da li se umorio, odgovara da nije ni malo već da je još čiliji.

– Ponela me ona omladina, pesma, imao sam više elena nego kad sam imao 20 godina.

Foto: Božidar Čabarkapa

Kad vidiš da to jednom dušom diše i to ono pravo ljudski. Nema provokacija, nema trzavica, svi su ko jedno, militi se ići. Ja volim da se družim sa ljudima, sa njima bi u litiji, bez razmišljanja, krenuo bilo đe-kaže Dragan napominjući da je krećući u litiji onim oko sebe rekao gde god pođu da ga zovu. „Oni nek idu obuveni a ja ću bos.“, kaže Dragan, čovek koji je na pragu sedme decenije života ali i dalje izgleda pun zdravlja snage i čvrst ko stena, ističući da nijednog momenta nije osećao hladnoću.

Na isti način bi, kaže Dragan išao da brani svetinje i drugog naroda.

– Ja bih na isti način išao da branim i džamiju, da je udareno na taj način na te svetinje. Bio bih spreman da štitim i da hodam isto tako i za druge svetinje, drugih naroda – tvrdi Dragan dodajući da njega politika nikad nije interesovala niti je bio neki poseban navijač neke političke strane.

Foto: Božidar Čabarkapa

Foto: M. Drobnjak

izvor: novosti.rs

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.