ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Drobnjak: Šulović, Gospić i Čolović odgovorni za sudbinu „Vodovoda“

Drobnjak: Šulović, Gospić i Čolović odgovorni za sudbinu „Vodovoda“

Šest godina su radnicima „Vodovoda“  smanjeni lični dohoci a gubici firme rastu, dok ističe rok za podnošenje Plana reorganizacije i biznis plana Društva koji moraju da dostave Poreskoj upravi, nakon blokada žiro računa zbog dugovanja za poreze, a najveći organ Društva ne funkcioniše četiri mjeseca, niti ima reakcije od strane osnivača Opštine Pljevlja, niti rukovodstva preduzeća.

Svi radnici opštinskog preduzeća „Vodovoda“ su nezadovoljni i zabrinuti stanjem u preduzeću a svu odgovornost za eventualne posledice za Društvo, koje je formirano da se bavi djelatnostima od javnog interesa vodosnadbjevanje i odvođenje otpadnih voda, snosi predsjednik odbora direktora Abdulah Šulović, izvršni direktor Čedo Gospić sa cjelokupnim menadžmentom, Zoran Čolović, sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne djelatnosti,saobraćaj i vode,tj.odgovorna lica imenovana da obavljaju odgovorne funcije u skladu sa zakonskim propisima, naveo je danas u saopštenju za javnost Goran Drobnjak, predsjednik sindikalne organizacije i član Odbora direktora (OD) „Vodovoda“, nakon što je 1.marta 2021. Godine podnio zatjev za zakazivanje sjednice, predsjedniku odbora direktora, na kojoj bi se  razmatrala informacija Izvršnog direktora u vezi blokade računa od strane Poreske uprave,odblokiranje računa i zahtjev od strane Poreske uprave za donošenje Plana reorganizacije i biznis plana Društva. Drobnjak navodi da su radnici “Vodovoda“ za svoj rad nebrojeno puta bili pohvaljivani od strane javnosti i da im je cilj zaštita svojih interesa i opstanka Društva a u korist pružanja usluga svim građanima Pljevalja.

Finansijski gubici u „Vodovodu“ se nisu smanjili, uprkos što je već šest godina radnicima smanjen lični dohodak, nego rastu. Gubitak u 2019. godini iznosio 194 033,41 eura a procjena za 2020. je oko 250 000 eura, navodi Drobnjak, ističući da su milionska dugovanja „Vodovoda“ za poreske obaveze,električnu energiju i prema dobavljačima, te da se povećavaju i to dok se konstantno umanjuju zarade radnicima, više puta se vrši poskupljene cijene vode  a paralelno se povećavaju ulaganja Osnivača kroz radove koji se povjeravaju na rekonstrukciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže. Primanje novih radnika prethodnih mjeseci u stalni radni odnos,su pod upitnim okolnostima, navodi Drobnjak jer sistematizacija nije izmjenjenja i usaglašena u skladu sa zakonskim propisima, što će „dodatno opteretiti finansije društva ili možda i dovesti ga u potpuni kolaps“.

Očigledno imamo potpuno neslaganje finansijski loših rezultata sa jedne strane,povećanje prihoda preko povećanja cijena vode nekoliko puta,ušteda kroz smanjenje zarada bez zakonskog osnova prema radnicima, i velikih prihoda od strane Osnivača sa druge strane. Kako bi pomogli da Društvo prevaziđe nagomilane finansijske probleme radnici su podnijeli veliki teret zbog smanjenja zarada, počev od 2015. godine, pa i u 2016.godini kada su na zahtjev novog menadžmenta radnici, tj.sindikalne organizacije prihvatile da  im se koeficijenti složenosti smanje na minimalan. Od 2017. godine “Vodovod“ počinje sa primjenom  Zakona o zaradama u javnom sektoru, a kako Društvo posluje sa gubitkom,počinje odbijanje radnicima od zarade 10%, nastavlja se 2018.godine odbijanje 15%, ali se ne dolazi do očekivanih finansijskih rezultata.U 2019,2020. i 2021. godini se odbija radnicima od zarade 5% ,iako se po pomenutom zakonu sanacija finansijskog stanja morala završiti u tom periodu od dvije godine. Sve ovo prouzrokuje veliko nezadovoljstvo radnika i veliki broj sudskih sporova koji su u toku. Ovaj podatak je vrlo bitan za upoređivanje zbog volje i požrtvovanja radnika za dobrobit firme, što nije bio slučaj u ostalim preduzećima – navodi Drobnjak podsjećajući da u „Vodovodu“ postoje tri sindikalne organizacije da dvije imaju predstavnike u odboru direktora,a treća se sindikalna organizacija oglasila u medijima  samostalnim saopštenjem Dejana Gvozdenovića.  

Zbog četvoromjesečne blokade rada Odbor direktora (OD) opštinskog preduzeća „Vodovod“, nastala podnošenjem ostavke predsjednika tog OD Abdulaha Šulovića, nije došlo do donošenja i usvajanja Sanacionog plana Društva, koji je uradila komisija tog preduzeća u oktobru 2020. godine, što je uslovilo da se ne može donijeti ni PLAN REORGANIZACIJE I BIZNIS PLAN DRUŠTVA, koji traži Poreska uprava, nakon što je dva puta blokirala žiro račun firme zbog kašnjenja u isplati poreskih obaveza.

Tvrdeći da se nezakonita blokada rada najvećeg organa upravljanja u Društvu nastavlja, Drobnjak navodi da nisu uspjeli da zakažu sjednicu Odbora direktora za 3. Mart, da im teče rok za dostavljanje Plana reorganizacije i biznis plana Poreskoj upravi, te da su predstavnici radnika u odboru direktora (Zindović,Čuturić i Drobnjak) o svemu obavjestili predsjednika opštine Igora Golubovića 4. marta, koji ih zbog epidemiološke mjere samoizolacije upućuje na potpredsjednika opštine Mervana Avdovića, sa kojim se sastaju 5. Marta.

Potpredsjednik Opštine, koji očigledno do tada nije imao dovoljno informacija o stanju u Društvu,obavezuje se da će 08.03.2021. godine organizovati sastanak sa Sekretarom sekretarijata,Izvršnim direktorom Društva i Predsjednikom odbora direktora D.O.O.“Vodovod“Pljevlja kako bi pokušao da se odblokira rad Odbora direktora.Kako do danas nema informacija o zakazivanju sjednice,a imajući u vidu da rok, očigledno da se nezakonita blokada Odbora direktora nastavlja – neveo je Drobnjak.

 Rad Odbora direktora „Vodovoda“ je blokiran nakon poslednje sjednice koja je održana u decembru mjesecu 2020.godine, na kojoj nije usvojen većinom glasova Program rada za 2021.godinu, jer je većina članova odbora direktora tražila da se prije usvajanja Programa moraju ispoštovati odluke sa prethodne sjednice Odbora direktora, održane u oktobru 202o. Godine, o donošenju i usvajanju Sanacionog plana Društva, navodi Drobnjak dodajući da Abdulah Šulović nije dozvolio raspravu o Sanacionom planu i potpuno mimo Poslovnika o radu,i Statuta društva nije ispoštovao stav većine članova. Predsjednik odbora direktora i jedan član odbora direktora  nezvanično su podnijeli ostavke na članstvo u odboru direktora, o čemu su saznali iz medija, kaže Drobnjak ističući da članovi nisu podnijeli ostavku na zakonit način jer prema  Statutu čl.30.“Član odbora direktora može podnijeti zahtjev za prestanak mandata prije isteka perioda na koji je imenovan i to u pisanoj formi“ .

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Od utorka novo pojeftinjenje goriva

Za sedam centi biće jeftinije lož ulje Od utorka novo pojeftinjenje goriva, saznaje Televizija Vijesti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.