sreda , 24 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Drvoprerađivači podnijeli krivičnu prijavu odgovornim iz Uprave za šume CG

Drvoprerađivači podnijeli krivičnu prijavu odgovornim iz Uprave za šume CG

Udruženja drvoprerađivača Crne Gore (UDCG) protiv odgovornih u Upravi za šume CG podnijelo je krivičnu prijavu i pokrenulo spor pred Upravnim sudom  zbog sklapanja ugovora o prodaji drveta u državnim šumama sa firmama koje su, na Javni poziv 4 za davanje državnih šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, dostavile ponude koje nisu ispunjavale zakonske uslove i bile su tehnički neipravne, apelujujući na nadležne državne organe da u što kraćem roku reaguju. U saopštenju za javnost Udruženje drvoprerađivača CG traži da vd direktor Uprave za šume  Srđan Pejović  objavi imena firmi sa kojima je potpisao ugovor o davanju državnih  šuma na korišćenje, 16.februara, kao I količinu prodate drvne mase i prodajnu cijenu.

Drvoprerađivači podsjećaju da je Javnim pozivom 4. na prodaju data količina od 90.759 m3, sa prosječnom početnom cijenom za četinare od oko 45 €/m3 i lišćare 10€/m3. Tvrde da je na Javni poziv dostavljeno 9 ponuda u koje su imali uvid i konstatovali da je 7 neispravno.

“ Javnim pozivom je ukupno prodata količina od 14.912 m3 (uključujući neispravne ponude) po prosječnoj cijeni za četinare oko 55€/m3 i lišćare 10€/m3, što znači da je prodaja realizovana u visini od 16% ponude”, navode iz UDCG pitajući kako je uspješno realizovan tender koji je realizovan 16 %  a čime se hvalila Uprave za šume CG.

Iz UDCG navode da je  Uprava za šume ignorisala sve njihove prigovore i nije ispitala nedostatke “ već zaključuje ugovore i sa tim preduzećima koja očigledno nijesu ispunjavala uslove”. Drvoprerađivači su putem tri protesta  ukazivali Upravi za šume na nezakonitost uslova iz Javnog poziva 4 i više puta su apelovali da se isti poništi. Drvoprerađivači tvrde da će javnost informisati o konkretnim nedostacima u dokumentaciji koji su bili u ponudama tih preduzeća kada Uprava za šume javno iznese podatke o prodatoj drvnoj masi i nazivima preduzeća kojima je prodala drvnu masu

“Nezakonitost Javnog poziva 4, a posebno njegovi uslovi, uzrokovali su da ponude za kupovinu drvne mase nije dostavilo 90% drvoprerađivača koji su nosioci te industrije. Očigledno da je Uprava za šume uslove Javnog poziva prilagođavala pojedinim kupcima, koji su se i javili na njega i dobili traženu drvnu masu uprkos tome sto nijesu ispunjavali uslove tražene Javnim pozivom. Pozivamo v.d. direktora da javno objavi ko su ponuđači i kupci sa kojima je zaključio ugovore o prodaji, količinu prodate drvne mase i prodajnu cijenu”,navodi se u saopštenju UDCG.

Bralić i Kotlaja na drugom protestu drvoprerađivača
Bralić i Kotlaja na drugom protestu drvoprerađivača

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rudar sjutra protiv Petrovca, potrebna podrška sa tribina

Fudbaleri Rudara sjutra sa početkom od 15:00h igraju protiv ekipe Petrovca na svom terenu u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.