četvrtak , 29 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Dugovi opštine blizu 17 miliona evra – potreban set mjera za prevazilaženje zaduženosti

Dugovi opštine blizu 17 miliona evra – potreban set mjera za prevazilaženje zaduženosti

Opština Pljevlja je prema godišnjem planu trebala da prihoduje 16.483.000, a za pola godine je ostvareno, na osnovu Izvještaja o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, 4.898.289 ili 29,72%, što treba da bude signal za alarm da je potrebno nešto hitno uraditi. Vidimo da u Izvještaju nema predloga mjera za prevazilaženje takve situacije, što je u ekonomiji nedopustivo.

Da nije sredstava iz Egalizacionog fonda, prihodi u prvih pola godine bi bili samo 3.175.357 eura. Iz tog razloga se može dati ocjena da je Budžet nerealan i da nije u funkciji razvoja. Na neostvarenje planiranih prihoda uticalo je u prvom redu neostvarenje izvornih prihoda Opštine, odnosno tekućih prihoda koji su na godišnjem nivou planirani u iznosu 12.462.400 a na polovini godine su ostvareni u iznosu 2.653.2858 ( index ostvarenja 21,29).

Interesantno je posmatrati ostvarenje u strukturi prihoda. U toj strukturi najviše učešće imaju porezi koji su ostvareni u iznosu od 2.190.604 ili 34,19%. U strukturi poreza najveće učešće ima porez na dohodak fizičkih lica (ostvarenje 1.493.210) sa indeksom ostvarenja od 51,89. Pošto je ovo ustupljeni prihod od strane države, prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, povećan je procenat koji se ustupa lokalnim samoupravama. Porez na imovinu ostvaren je u iznosu 404.745 ili 14,05% (plan 2.880.000). Naknade kao oblik poreskog finansiranja ostvarene su u simboličnom iznosu (plan 5.515.000 ostvareno 372.473) index ostvarenja je svega 6,75.

Stara je istina da se po osnovu naknada za korišćenje prirodnih bogatstava ne može ništa naplatiti. Tu su problemi sa i oko ,,Vektre Jakić”. Poznato da je Poreska uprava pokrenula stečajni postupak zbog velikih poreskih dugova, ali se odustalo od toga pošto je Vektra uplatila na ime duga 34.000 eura, a dug zbog koga je uveden stečaj iznosi oko 5,5 miliona eura.  I ranije je Poreska uprava tolerisala Vektri da ne izmiruje obaveze, a i sama država je bila blagonaklona prema Vektri. Prirodno bogatstvo je odlazilo iz Pljevalja, a od toga Budžet nije ni centa prihodovao. Postavlja se pitanje odgovornosti ko je i zašto dozvolio takvo ponašanje ,,Vektre Jakić”.

Takođe, ne treba posebno naglašavati da od uvođenja ekološke naknade kao prihoda Opštine, iako joj po zakonu pripada, nema ništa. Postavljam pitanje, koliko je lokalna samouprava u komunikaciji sa Vladom Crne Gore učinila da se to stanje promijeni? Znamo šta je pokušao prethodni predsjednik Opštine i kakav je rezultat svega toga.

Situacija nimalo nije bila bolja kada je u pitanju ostvarenje izdataka koji su ostvareni sa svega 28,62% (plan 16.483.000, a ostvarenje 4.718.166). Zbog ograničenih prihoda na tekuće izdatke i otplatu dugova otpada 81% tako da je za kapitalni budžet ostalo svega 139.554 eura (index ostvarenja 2,97). Najveća investicija u prvih pola godine je izgradnja stambenih jedinica za zaposlene u opštini Pljevlja.

Dakle, kada je u pitanju ostvarenje Budžeta opštine za prvih šest mjeseci ove godine možemo konstatovati da su prisutna izuzetno negativna kretanja. Osim toga, prisutan je veliki broj problema, koji uskoro neće biti riješeni: nemogućnost prihodovanja onoga što je planirano, odustajanje od izgradnje toplane, koja bi koliko toliko sanirala tešku ekološku situaciju, brojni nedostaci u infrastrukturi, zastarjela i dotrajala vodovodna i kanalizaciona mreža, nepostojanje postrojenja za preradu vode, nedovoljno ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu posebno na ruralnom području. Svim ovim problemima treba dodati visoku zaduženost Opštine, koja iznosi 16.915.373 eura.

Što je najgore, djeluje da od strane izvršne vlasti ne postoji konkretan set mjera  i rješenja da se ovako loša situacija popravi, već se stvari guraju pod tepih. Smatram da to neće biti moguće još dugo vremena, kako na lokalnom tako i na državnom nivou, jer će dugovi u jednom periodu morati doći na naplatu.

Saopštenje za javnost, Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Milojica Tešović

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Milović isključen iz PES-a, Mujović predložen za člana Predsjedništva

Andrej Milović je većinom glasova članova Predsjedništva isključen iz Pokreta Evropa sad. Kako je saopšteno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.