nedelja , 21 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Dva helikoptera i avion nedovoljni za borbu protiv požara

Dva helikoptera i avion nedovoljni za borbu protiv požara

Toplotni talas koji je stigao u Crnu Goru pojačanu sušu, a sušu, vetar i nesavjesni građani značajno povećavaju rizik tokom požarne sezone, poručuje prvi čovek Direktorata za zaštitu i spasavanje Miodrag Bešović . MUP ima jedan avion za gašenje požara, Vojska Crne Gore dva helikoptera, što se kako kaže, Bešović, ne može reći da je dovoljno.
„Kada je u pitanju Vojska Crne Gore, raspolažemo sa dva helikoptera, koji nam služe kao podrška za gašenje požara iz vazduha, oni su sada trenutno na svim terenima, i dva helikoptera i taj jedan avion je nešto sa čime mi trenutno raspolažemo. Naravno, imamo tu mogućnost međunarodne pomoći”, rekao je rukovodilac Operativnog štaba Miodrag Bešović.

U odnosu na kapacitete kojima raspolažu, nadležni se nadaju da će uspešno odgovoriti izazovima.

„Naravno da to ne možemo reći da je dovoljno, sami znate da se lokalne službe zaštite i spašavanja finansiraju na lokalnom nivou, mnoge opštine nisu budžetski toliko jake da bi mogle da ulože. Znate da jedan kamion za gašenje požara košta 500-700 hiljada evra, što se tiče lične opreme i dalje tu ima nekih nedostataka, ali sve zavisi od opštine do opštine. Šta se priprema tiče, mi smo uradili sve i na lokalnom i na državnom nivou”, dodao je Bešović.

Na području Herceg Novog od početka godine bilo je više od 60 požara, od čega dva veća.

Da li lokalne službe imaju resurse da se uhvate u koštac s vatrenom stihijom?

„Mi kao služba posedujemo veliku opremu, koja zadovoljava naše potrebe, međutim, ta oprema je veoma skupa i ta oprema treba da se stalno obnavlja. Opština Herceg Novi pruža veliku podršku i finansijsku i moralnu i stručnu, tako imamo veliku pomoć od opštine, međutim, trebalo bi da se sugeriše i država da pomogne tom delu, jer ovaj sistem zaštite i spasavanja prevashodno bi trebalo da počiva u državi“, rekao je komandir Službe zaštite i spašavanja Herceg Novog Zlatko Ćirović.
Nešto sjevernije, u Nikšiću, trenutno su aktivna tri požara. U lokalnoj službi zaštite i spašavanja ističu da je dnevno operativno do 30 vatrogasaca.

„Imamo dva stara kamiona, imamo četiri nova, imamo tehničko vozilo, imamo vojno vozilo. Ne možemo da kažemo da ćemo moći da odgovorimo svim požarima, ako budemo kao prošla godina, ali smo i sad svakodnevno sva vozila na terenu”, rekao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić.

Osim vatrogasnih službi, o požarnoj sezoni su juče pričali i na sjednici Vlade. Ministar Raško Konjević je rekao da će biti neophodno rezervisati 100.000 evra za gorivo za helikoptere Vojske, koji će gasiti eventualne požare tokom avgusta.
Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.