nedelja , 2 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Edukacije za učenike, a čizme za vatrogasce

Edukacije za učenike, a čizme za vatrogasce

Krajem prošle godine Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je javni konkurs za raspodjelu sredstava Fonda sredstava za zaštitu i spašavanje. Na konkurs su pristigla 23 projektna predloga od kojih je deset odabrano za finansiranje od sredstava Fonda. Među deset odabranih našao se i projekat NVU “PV Informer” iz Pljevalja pod nazivom “Edukacija mladih o prevenciji i zaštiti od požara”.

Za realizaciju projekta NVU “PV Informer” iz Pljevalja opredijeljena su sredstva od 8.891,92 evra.

Projekat “Edukacija mladih o prevenciji i zaštiti od požara” imao je cilj da se kroz edukativna predavanja (radionice) poveća i ujedno promoviše značaj zaštite od požara.

– Takođe, ovim projektom željeli smo da utičemo na svijest mladih odnosno učenika osnovnih škola, uzrasta od šestog do devetog razreda sa područja opštine o značaju zaštite životne sredine i negativnim posljedicama koje uzrokuju pojave požara u šumama odnosno prirodi – rekao je Ratko Pejović, predsjednik NVU “PV Informer”.

Ciljna grupa ovo projekta bili su učenici seoskih osnovnih škola “Mihailo Žugić” u Odžaku, “Dušan Ivović” u Kosanici, “Živko Džuver” u Boljanićima i “Mataruge” u Matarugama te gradskih osnovnih škola „Ristan Pavlović“ i „Boško Buha“. Tokom trajanja projekta održano je šest edukativnih predavanja učenicima pomenutih osnovnih škola. Izrađene su i djeci podijeljene brošure o zaštiti i prevenciji od požara.

edukacija 1

– Izuzetno sam zadovoljan zainteresovanošću djece kao i njihovih nastavnika vezano za ovu temu. Pored ovih aktivnosti, planirali smo da učenici škola koje su uzele učešće u projektu posjete Službu zaštite i spašavanja. Na kraju projekta izvršili smo nabavku specijalnih vatrogasnih čizama za 31 vatrogasca-spasioca u Službi zaštite i spašavanja opštine čija je cijena 232 evra (7.201 evro ukupno). Radi se o čizmama renomiranog svjetskog proizvođača zaštitne opreme “Rozembauer” iz Austrije. Realizacijom ovog projekta željeli smo da spojimo lijepo i korisno u čemu smo vjerujem i uspjeli – zadovoljan je Pejović.

ciyme

edukacija 2

Partner na projektu NVU „PV Informer“ bila je Služba zaštite i spašavanja opštine Pljevlja koja je svoje specijalno vatrogasno vozilo ustupila za potrebe realizacije projekta. Predavač na radionicama bio je Rade Goločevac, inženjer zaštite od katastrofalnih događaja i požara.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Goran Čavić rekao je da je realizacijom ovog projekta pored direktne materijalne pomoći u vidu vatrogasnih čizama i šljemova Služba zaštite i spašavanja ostvarila još jedan bitan cilj, a to je preventivni rad na suzbijanju požara tj njihovom nastanku. Ciljna grupa u ovom slučaju su bila djeca koja su, statistički, često izazivači požara dječijoim igrom ali i nastradali u njima.

– Realizacija projekta je još jedna potvrda da kvalitetni projekti NVO sektora mogu donijeti benefite državnim organima i društvu uopšte ukoliko je saradnja zasnovana na stvarnim potrebama i željama za rješavanjem opštih problema. Nastavićemo ovakav vid saradnje sa svima kod kojih prepoznamo iskrenu želju da naše društvo učinimo boljim – zaključio je Čavić.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.