ponedeljak , novembar 29 2021
Početna / Vijesti / Ekonomija / Eko-tim: Čudi sigurnost Elektroprivrede da će Energetska zajednica odobriti dalji rad Termoelektrane

Eko-tim: Čudi sigurnost Elektroprivrede da će Energetska zajednica odobriti dalji rad Termoelektrane

NVO Eko-tim pozvao je novu Vladu da oprezno  donese odluku o daljem radu TE Pljevlja jer za projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, nikada nije objavljena studija izvodljivosti , dok je idejno rješenje proglašeno držvnom tajnom, zbog čega apeluju da Vlada i Ministarsvo kapitalnih investicija pomenute studije zatraže od EPCG i detaljno ih analiziraju prije konačne odluke o podršci ovom projektu.

-U posljednjem Izvještaju o implementaciji za 2020. godinu Energetska zajednica je iskazala zabrinutost da Crna Gora neće poštovati odredbe takozvanog opt-out režima u kojem se TE Pljevlja nalazi i da nakon dostizanja ograničenja od 20 000 sati postrojenje neće prestati sa radom. Nadalje, Sekretarijat Energetske zajednice ukazuje na to da usklađivanje postrojenja sa graničnim vrijednostima emisije za nova postrojenja prema Direktivi o industrijskim emisijama mora biti prioritet. Stoga, čudi sigurnost Elektroprivrede Crne Gore da će Energetska zajednica odobriti dalji rad TE Pljevlja jer uloga Energetske zajednice jeste upravo da obezbijedi primjenu direktiva uključujući i sprovođenje kaznenih procedura u slučaju njihovog kršenja – navodi se u saopštenju za javnost Eko tima.

Iz Eko tima navode primjer Ukrajine koja je2014. Godine od  Energetske zajednice dobila dodatni broj sati za rad termoelektrana zbog ugroženosti snabdijevanja energijom, stanja i i loše opremljenosti oko 140 postrojenja na ugalj, velikih ulaganja koja bi ekološko prilagođavanje ovih postrojenja zahtijevalo u kratkom vremenskom period, ocjenjujući da razlozi za tadašnji ustupak ukrajinskoj situaciji nije ni nalik današnjoj u Crnoj Gori.

Svjesni smo da će konačnu odluku o nastavku dalje upotrebe uglja i opstanku sektora uglja u Crnoj Gori dati  Vlada, iz Eko tima kažu da zagađenje koje se trenutno emituje iz TE Pljevlja čini  grad jednim od najzagađenijih u Evropi.

-Neophodno je procijeniti kolike su društvene koristi od rada TE Pljevlja i Rudnika uglja ne samo za lokalnu već i nacionalnu ekonomiju , a koji su to troškovi koje njihov rad prouzrokuje uključujući  troškove zaštite životne sredine i troškove zdravlja i onda procijeniti koliko još dugo  je opstanak sektora uglja opravdan u našoj zemlji – navode iz Eko tima podsjećajući na praksu gašenja sektora uglja u EU zbog čega treba pristupiti procesu planiranja ekonomske diversifikacije I omogućiti pravednu energetsku tranziciju u Pljevljima, koja bi radnicima u termo- energetici ponudila alternativu u obezbjeđenju  zaposlenja.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

spajic odovic

Opštinama 180,5 miliona eura

Na kapitalne projekte u 24 crnogorske opštine u narednoj godini biće potrošeno 180,5 miliona eura, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *