nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Eko-tim: Evropska komisija potvrdila da nema mandat da odobri dodatne sate za rad TE Pljevlja

Eko-tim: Evropska komisija potvrdila da nema mandat da odobri dodatne sate za rad TE Pljevlja

Evropska komisija (EK) potvrdila je grupi nevladinih organizacija da ni ona, a ni Sekretarijat Energetske zajednice nemaju mandat da produže 20.000 sati dodeljenih Termoelektrani (TE) Pljevlja shodno derogativnom mehanizmu i opt-out opciji kojom je TE Pljevlja dodjeljeno izuzeće od poštovanja graničnih vrijednosti emisija, kao i to da nakon što 20 000 sati isteknu, TE Pljevlja treba da se zatvori ili radi u skladu sa graničnim vrijednostima emisija za nova postrojenja definisane Direktivom o industrijskim emisijama – saopšteno je iz NVO Eko-tim.

– S obzirom da projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja nije realizovan, TE Pljevlja još uvijek radi bez potrebnih ekoloških standarda ne poštujući granične vrijednosti emisija predviđene Direktivom o industrijskim emisijama – navodi se u saopštenju ove NVO. Istakli su da je Sekretarijat Energetske zajednice, koji je odgovoran za praćenje napretka u ugovornim stranama, odgovoran za preduzimanje svih potrebnih koraka, uključujući pokretanje prekršajnog postupkakada se uslovi za to ispune.

– Podsjećamo, Elektroprivreda još uvijek nije objavila zvaničnu informaciju o broju potrošenih sati tokom 2020. godine. Nakon što ta informacija bude zvanična, pretpostavlja se da će Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuti prekršajni postupak protiv Crne Gore. Na Vladi je da se izjasni o ovom vrlo kompleksnom pitanju, prvenstveno opstanku sektora uglja i odluči u kom će se smjeru kretati dalji energetski razvoj naše zemlje – navodi se u saopštenju Eko-tima.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Proslava hramovne slave Sv. Petke

Proslava Svete Petke uz molitvu, litiju i duhovnu muziku

  Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja najavila je proslavu hramovne slave 27. oktobra. Toga dana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *