sreda , 28 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Ekologija strateško pitanje – četiri decenije traženje balansa i eko standarda

Ekologija strateško pitanje – četiri decenije traženje balansa i eko standarda

Pljevaljski Budžet ove godine ima najbolje ostvarenje ikada jer su naplatili dva miliona više prihoda nego prošle godine. Poboljšanjje finansijske situacije nastalo je zbog povećanog procenta ustupljenih prihoda od poreza i doprinosa na lična primanja i zarade. Finansijske obaveze opštine krajem oktobra bile su dva miliona manje nego početkom godine, a poreske obaveze su smanjene za 600.000 eura. Tokom prošle i ove godine više od 30 radnika zaključilo sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine u iznosu od pet i 17 hiljada evra. Objedinjavanjem radnih mjesta, a na osnovu kadrovskog plana, u lokalnoj upravi zaposleno je deset mladih koji su “značajno podmladili ekipu u opštini Pljevlja”. Trenutno u Opštini radi 239 službenika I namještenika, izvjestio je građane predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović  putem dodatka u “Pobjedi” i emisije na RTPV, gdje je iz hola Doma kulture održana svečana sjednica Skupštine opštine, po mjerama NKT, bez publike.

U lokalnoj upravi očekuju dobijanje povoljnih kredita i grantova za rekonstrukciju mreže atmosferske i fekalne kanalizacije, koji su procjenjeni na sedam miliona eura, kao I realizaciju projekata ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane I sanaciju deponije Maljevac I jalovišta u Gradcu.

– Nažalost sa Vladom nismo dovršili ono što smo obećali građanima Pljevalja prije godinu dana, da ćemo riješiti nenaplaćenobaveze Vektre Jakić za koncesije u iznosu 4,5 miliona evra, kao I obećanje vezano za otkup Vlade manjeg vlasničkog udjela u Sportskom centru Ada, koji je u većinskom vlasništvu države. To bi se iskoristilo za pokrivanje obaveza za poreze I doprinose. Nadamo se da će nova Vlada imati senibiliteta  po tom pitanju I da ćemo naći način da postignemo dogovor, kako bi ostvarili prihod, koji oština Pljevlja dobija od države a država ga nije naplatila, rekao je Golubović ističući da je ekologija za lokalnu upravu i sve stanovnike najvažnija tema i “tema našeg opstanka u najširem smislu”.

Golubović je rekao da je ekologija tema koju je lokalna uprava prepoznala kao strateško pitanje, ali da zbog specifičnosti industrijske proizvodnje i značaja pljevaljskog termo-energetskog kompleksa, moraju biti posebno oprezni i pažljivi u traženju balansa, odnosno dinamike promjena i prilagođavanja savremenim eko- stadardima.

Golubović je podsjetio da je na inicijativu Vlade EPCG  obezbijedila donaciju za izgradnju toplovoda od Termoelektrane do SC Ada u vrijednosti od 2,5 miliona eura, a da su “napravili i dogovor sa Vladom da u naredne dvije godine preostali dio novca od 6,5 miliona eura, bude finansiran iz državnog budžeta”. Povodom Dana Opštine lokalna uprava donirala je 5.000 eura Opštoj bolnici u Pljevljima za kupovinu bolničkih kreveta.

Golubović je istakao da je poljoprivreda prepoznata kao jedna od strateških privrednih grana ulaganja opštine u koju je kroz agrobudžetske mjere u zadnjih pet godina lokalna uprava uložila preko1,5 miliona evra, a sa državnog nivoa 6,5 miliona evra.

Jedan od fokusa  rada lokalne uprave bio je na uljepšavanju i održavanju gradskog jezgra. Završeni radovi na rekonstrukciji dva trga u centru grada, osvežen je park ispod pošte a iz centra uklonjeni neaktivni privremeni objekti Implementirajući mjere energetske efikasnosti urađene su fasade na 11 stambenih zgrada, okončani radovi u glavnoj ulici, ugrađen jedan dio urbanog mobilijara, a naredne godine planiraju  ozelenjavanje te površine, kazao je Golubović ističući da će prioritet u narednom peridu biti projekti vodosnabdijevanja.

-Ove godine smo završili prvu i drugu fazu postrojenja za preradu pitke vode Pliješ, u što je uloženo preko 700 000 eura. Nastaavili smo rekonstrukciju vodovodne i distributivne mreže u centru grada. Kod Vlade smo za narednu godinu kandidovali projekat vrijedan 2,5 miliona evra za preardu vode iz akumulacionog jezera Otilovići. Budžetom opštine planirali smo izgradnju postrojenja za preradu pitke vode Bogiševac što će značajno poboljšati kvalitet vode koja dolazi iz Jugoštice. Dobijena je i donacija slovenačke Vlade od 800.000 eura za izgradnju postrojenja za preradu pitke vode Breznica. Nažalost realizacija tog projekta nije počela zbog problema izazvanih pandemijom u Sloveniji ali sam siguran da ćemo taj posao uraditi naredne godine, kazao je Golubović ističući da je u gradske saobraćajnice uloženo 260.000 evra a u obnovu trotoara i ivičnjaka 95.000 evra.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DOO „Vodovod“: Obavještenje o prekidu vodosnabdijevanja potrošača

Zbog izvođenja radova na otklanjanju kvara na vodovodnoj mreži, dana 27.09.2022. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.