sreda , 30 novembra 2022
Početna / Vijesti / Kultura / Ekstremizam i medijska hajka na Pljevlja

Ekstremizam i medijska hajka na Pljevlja

„Ustala je Sparta srpska, neće više biti turska!“ Ovo je pjesma zbog koje su određeni mediji uperili reflektore u Pljevlja. A dio medija i političkih stranaka se utrkuje u osudi momaka koji su ovo skandirali, optužujući ih za šovinizam. Još se traži da nadležni organi ispitaju ima li elemenata nacionalne i vjerske mržnje. Dok se neki utrkuju u osudi, drugi se stidljivo povlače.

Pitanje za sve koji su unaprijed osudili ovaj događaj: da li ste tako reagovali tokom skandiranja ekstremista iz DPS: „Nije ovo Srbija!“ i zašto niste? Na osnovu kojih parametara registrujete mržnju u pokliču „Nije ovo Turska“, a ne registrujete u „Nije ovo Srbija“? Da li je riječ „poturice“ izraz nacionalne mržnje a „posrbice“ nekakva građanska vrijednost ili patriotski narativ?Što se ovog skandiranja tiče, uopšte ne mora da znači da se radi o mržnji prema bilo kome. Sparta je simbol neprestane borbe, a Crna Gora je zbog borbe neprestane, te činjenice da je vjekovima bila jedna vrsta vojnog logora, nazvana Srpskom Spartom. Turska je vjekovima bila uzurpator i okupator a ovi ljudi su u svom vremenu bili na udaru represije i diskriminacije. I oni protestuju – ne zbog toga što mrze nekoga ko je druge vjere ili nacije, već zato što su se našli na udaru zbog pripadnosti svojoj vjeri i naciji. A to što ne koriste iste metafore koje koristite vi, nije njihov problem. Oni koriste simbole bliske literaturi tradicije. To ne znači da mrze, niti da su agresivno nastrojeni.

No ako neko vidi u tome izraze netrpeljivosti, za početak neka osudi sadržaj ekstremnih pristalica DPS-a, koji je postao dio njihovog identiteta. Ovdje se radi o pokušaju skretanja pažnje sa činjenice da se za šefa policije u Pljevljima bira osoba bliska bivšem režimu. A to što mediji godinama ne okreću reflektore ka Pljevljima, nego tek sada, kada je potrebno ovaj grad oblatiti i predstaviti ga kao jezgro ekstremista, ne govori o Pljevljima, nego o onima koji pokreću ovakvu hajku na ovaj grad.

Luka Radonjić

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Održan godišnji koncert učenika Muzičke škole “Novembarske note”

U okviru “Novembarskih svečanosti” u velikoj sali Centra za kulturu, održan je godišnji koncert učenika …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.