četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / EPCG: Dobit rekordna, cijene za građane iste

EPCG: Dobit rekordna, cijene za građane iste

Rekordna neto dobit od 114 miliona eura za prvi kvartal ove godine, bez državne pomoći i povećanja cijene električne energije, zajedno sa uspješnim sprovođenjem projekta Solari, te kupovina imovine Željezare, najvažniji su činioci poslovanja EPCG u minulom periodu, kazao je predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović.

 (Foto: RTCG)

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) obilježava 19. avgust kao Dan Društva, u znak sjećanja na datum kada je, 1910. godine, kralj Nikola I pustio u rad prvu električnu centralu u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz EPCG, vrijeme između dvije godišnjice u Elektroprivredi Crne Gore obilježilo je niz postignuća, među kojima izdvajaju projekte od strateške važnosti, SOLARI 3000+ i 500+ te početak ekološke rekonstrukcije TE “Pljevlja”.

“Ono što ohrabuje pred izazove koji nam slijede jeste i rekordna dobit od 114 miliona eura za prvih šest mjeseci 2023. godine, kao i sve bolja stopa naplate tekućih računa, ali i akumuliranih potraživanja. Rekordna neto dobit od 114 miliona eura za prvi kvartal ove godine, bez državne pomoći i povećanja cijene električne energije, zajedno sa uspješnim sprovođenjem projekta SOLARI 3000+ i 500+, kao i pokretanje novog, SOLARI 5000+ te kupovina imovine Željezare za cijenu višestruko nižu od realne, kojom je omogućeno pokretanje nove firme, EPCG – Željezara Nikšić, najvažniji su činioci našeg poslovanja u minulom periodu”, ističe Đukanović.

EPCG je, kako se navodi, uspjela sačuvati likvidnost, kreditni bonitet, povećan stepen naplate, broj redovnih platiša kao i isti nivo cijena električne energije, uprkos izazovnim energetskim prilikama.

“EPCG, u sklopu projekata koje razvija, hvata ozbiljan korak sa savremenim tokovima energetske tranzicije, a tako nešto je naročito važno u kontekstu razvoja onih sredina koje, kroz konvencionalne izvore, decenijama održavaju naš energetski sistem stabilnim i profitabilnim”, ističe Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG.

Poručuju da nastavljaju da rade u opštem interesu, ponosni na bogatu tradiciju, posvećeni razvoju i uvjereni da se aktuelna energetska kriza može uspješno prebroditi samo racionalnim i sinhronizovanim djelovanjem svih društvenih činilaca.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.