subota , 1 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Epidemiolozi neće predlagati oštrije mjere od 11. januara

Epidemiolozi neće predlagati oštrije mjere od 11. januara

Institut za javno zdravlje neće predložiti pooštravanje mjera Komisiji za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, jer nije došlo do značajnog povećanja broja zaraženih u odnosu na broj testiranih, piše Dan.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je za „Dan“ da će radna grupa IJZ danas razmatrati trenutnu epidemiološku situaciju, nakon čega će uputiti predloge Komisiji za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

“Institut za javno zdravlje, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, prati epidemiološku situaciju u zemlji na dnevnom nivou. Konačni predlog mjera, u saglasnosti sa trenutnom epidemiološkom situacijom, biće formiran nakon sastanka Radne grupe IJZCG za kontrolu, prevenciju i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 koja će biti održana 9. januara, nakon čega će predlozi biti proslijeđeni Komisiji za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti Kovid-19, a definitivna odluka o mjerama koje će stupiti na snagu od 12. januara biće donesena od strane Savjeta 11.1.2021. godine”, rekao je on.

Prema njegovim riječima trenutno je broj novooboljelih na stabilnom ali visokom nivou, čemu u prilogu govori podatak da je broj novooboljelih u odnosu na broj testiranih na dnevnom nivou u rasponu od 25 do 32 odsto već posljednjih nekoliko nedjelja.

“Ipak, definitivnu procjenu ćemo imati nakon sastanka Radne grupe IJZCG. Definitivnu potvrdu ponašanja građana što se tiče poštovanja epidemioloških mjera i preporu ka imaćemo 14 d ana nakon poslednjeg epidemiološki rizičnog događaja, dakle oko 22. januara, kada će se i analizirati da li je potrebno nešto mijenjati i u kojoj mjeri”, kazao je Galić.

Bez tendera kupuju brze testove za 21.000 eura

Institut za javno zdravlje potpisaće ugovor sa D00 „Osmi red-D” Podgorica za nabavku brzih antigenskih testova na korona virus, u vrijednosti 21.000 eura.

IJZ je odluku o izboru najpovoljnije ponude donio na predlog Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke, a bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje. Kako je objašnjeno, razlog je izuzetna hitnost uzrokovana epidemiološkom sutuacijom. Osim firme „Osmi red-D”, ponude su dostavili i Glosarij CD d.o.o Podgorica i Farmegra d.o.o Podgorica, ali je Komisija konstatovala da one nijesu ispravne u cjelosti, zbog čega su odbijene.

Izvor „Dan“

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DANAS SE TREBA UZDRŽATI OD ZLIH MISLI: Danas je praznik Vere, Nade, Ljubavi i njihove majke Sofije,važno je da URADITE OVU STVAR

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.