ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Episkop Atanasije: Ranče – geografska i duhovna visoravan

Episkop Atanasije: Ranče – geografska i duhovna visoravan

Povodom četrnaestogodišnjice od osvećenja Crkve Sretenja Gospodnjeg na Ranču, danas je, episkop mileševski Atanasije služio svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije mileševske.Od kada je Crkva na Ranču sagrađena svake godine se vjernici, sa obje strane granice, okupljaju u prvoj nedelji po Vaskrsu.

Sveta arhijerejska liturgija počela je u 9 časova, a po završetku liturgije episkop Atanasije je u besjedi, između ostalog, rekao da je prostor na kome se Crkva nalazi geografska i duhovna visoravan i da je Crkva posvećena Sretenju Gospodnjem, kako bi se u njoj sretao i sjedinjavao vjerujući narod. Episkop je zahvalio svima koji pomažu ovaj sveti hram i pozvao vjernike da prisustvuju dočeku njegove svetosti patrijarha srpskog g. Porfirija 9. maja u 18 časova u Manastiru Mileševi, u kome su mošti prvog srpskog arhiepiskopa počivale 360 godina.

-Narednog dana 10. maja njegova svetost će služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Mileševi u 8.30 časova, na 425 godišnjicu spaljivanja moštiju Svetog Save. Istog dana Svjatjejši će nastaviti boravak u Eparhiji mileševskoj, gdje će mu oko 14 časova u Pljevljima pred Hramom Svetog Velikomučenika Georgija na Gukama biti priređen svečani doček, a planirano je i osvećenje crkvenonarodnog doma – kazao je episkop Atanasije.

U nastavku je uslijedilo prigodno posluženje za sve prisutne.

Obilježavanju godišnjice od osvećenja Crkve prisustvovali su mještani Ranča, Jabuke i okoline.

rance 4

rance 1

rance 2

rance 3

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.