ponedeljak , novembar 29 2021
Početna / Vijesti / Politika / Episkopski savjet u posjeti Stejt departmentu: Upoznali američke zvaničnike sa situacijom u Crnoj Gori

Episkopski savjet u posjeti Stejt departmentu: Upoznali američke zvaničnike sa situacijom u Crnoj Gori

TEMA RAZGOVORA ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVJESTI

Iz Mitropolije tvrde da je u razgovoru sa američkom stranom konstatovano da je sporni crnogorski zakon usvojen bez sveobuhvatnog, institucionalnog i prema javnosti otvorenog dijaloga, ne samo protivno preporukama Venecijanske komisije nego i izričitom stavu visokog ambasadora SAD za vjerske slobode, g. Sema Braunbeka, iskazanom prilikom njegove posjete Crnoj Gori 15. novembra 2019.g

Metodije i Nikčević u Vašingtonu
Metodije i Nikčević u Vašingtonu (Foto: MCP)

 

Oni su upozorili da novousvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti države Crne Gore, koji „do današnjeg dana izaziva masovne mirne proteste, pravoslavnih vjernika, i srpske i crnogorske nacionalnosti, ali i građana drugih   vjeroispovijesti, korjenito i nedopustivo zadire u slobodu vjeroispovijesti, posebno u kolektivnom aspektu“.

„Najproblematičnije odredbe zakona su one koje je Vlada proglasila za „politička pitanja“. To su pitanja nove evidencije i registracije crkava i vjerskih zajednica i konfiskacije njihove imovine – sakralnih objekata i zemljišta koje im vjekovima zakonito pripada. Za tu potrebu, Vlada je uvela i neprihvatljivu retroaktivnu primjenu prava koja je i samim Ustavom Crne Gore zabranjena“, navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije tvrde da je u razgovoru sa američkom stranom konstatovano  da je sporni crnogorski zakon usvojen bez sveobuhvatnog, institucionalnog i prema javnosti otvorenog dijaloga, ne samo protivno preporukama Venecijanske komisije nego i izričitom stavu visokog ambasadora SAD za vjerske slobode, g. Sema Braunbeka, iskazanom prilikom njegove posjete Crnoj Gori 15. novembra 2019.g.

„Naši predstavnici su takođe ukazali da se iz analize ovog Zakona jasno vidi da najznačajnije preporuke Venecijanske komisije od 24. juna 2019.g. ili nijesu usvojene ili su minimizovane do besmisla, i da takođe ni veoma važne i obavezujuće preporuke OEBS/ODHIR iz Smjernica iz 2004. i 2014. godine uopšte nijesu uvršćene u tekst zakona. Po njihovim riječima, obiluje pravnim normama koje su u suprotnosti sa Ustavom i članom 9 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Osim toga, nijedan predlog pravne prirode, koji je  Episkopski savjet dao, nije bio usvojen.Izaslanici Episkopskog savjeta istakli su, najzad, da je sporni zakon  u funkciji diskriminacije prvenstveno naše Crkve kao najmnogoljudnije (o tome su više puta govorili i najviši predstavnici Vlade i Skupštine Crne Gore), jer uvodi pravni partikularizam, pravnu likvidaciju stečenog i sudski potvrđenog pravnog subjektiviteta naše Crkve i konfiskaciju crkvene sakralne i ostale nepokretne imovine u ad hoc diskriminatornom postupku“, navodi se u saopštenju.

Izaslanstvo Episkopskog savjeta  nastavlja svoju posjetu glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, gdje će i narednih dana imati sastanke  sa američkim državnim zvaničnicima.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

pokret

Apel : Dan opštine ili oslobođenja je 27. oktobar a ne dan obračuna sa braćom, kumovima i komšijama

U saopštenju za javnost „Evropa bez alternative“ Pokret za Pljevlja apeluje na sve političke subjekte …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *