sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Eraković: Od koronavirusa se oporavilo 46 pacijenata

Eraković: Od koronavirusa se oporavilo 46 pacijenata

PRES KONFERENCIJA NKT

„Imali smo zajednički sastanak doktora sa predstavnicima MCP, razgovarali smo i data su uputstva i razumio sam da će se poštovati, ali iz današnjih izjava vidim da i dalje ostaje nedorečen, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje

 Boban Mugoša i Jevto Eraković
Boban Mugoša i Jevto Eraković (Foto: Đorđe Cmiljanić)

 

Mugoša: Ne znam šta treba reći da sveštenstvo MCP shvati da okupljanje predstavlja veliki rizik

Mugoša je rekao da kada su u pitanju vjerski obredi da svako okupljanje vjersko ili drugog tipa utiče na to da se epidemiološki rizik povećava.

„Kada su u pitanju vjerski obredi, rizik je znatno veći jer se okupljaju ljudi koji se međusobno i ne poznaju. Ponavljamo da ne smijemo da dozvolimo bilo kakvo kršenje naredbi, i to je iznad svega“, dodao je

On je kazao da je patrijarh Moskovski naredio da vjernici ostanu kući, kao i papa.

Boban Mugoša
Boban Mugoša(Foto: Đorđe Cmiljanić)

„Ako za njih to važi i ako je njima jasno da je ovo veliki epidemiološki rizik ne znam šta treba da sveštenstvo Mitrololije crnogorsko primorske shvati da svaki poziv na okupljanje i dolazak u vjerske objekte predstavlja veliki rizik. A taj rizik da neko dovodi pojedince, vjernike u opasnost hoće li se inficirati ili prenijeti na druge je preveliki i ne znam kako o tome možemo da govorimo. Imali smo zajednički sastanak doktora sa predstavnicima MCP, razgovarali smo i data su uputstva i razumio sam da će se poštovati, ali iz današnjih izjava vidim da i dalje ostaje nedorečeno. Nije dobro i nije dozvoljeno i sa time se ne slažemo osim da se Vaskrs ili Uskrs nego kod kuće u krugu porodice. Sveštenstvo može da odradi obred u vjerskim objektima, ali pod određenim uslovima i poštovanjem određenih pravila“, rekao je Mugoša.

 

Eraković: Operativni zahvati u KCCG se povećavaju

Eraković je rekao da su četiri radnika KCCG pozitivna na koronavirus, a da je u kompletnom sistemu zaražen 21 zdravstveni radnik.

„Virus nije do kraja izučen, ali svi dobrovoljni davaoci krvi koji imaju sumnje na koronavirus ne bi trebali da se javljaju“.

Eraković je kazao da bi ostali trebali da praktikuju davanje krvi.

„Operativni zahvati u KCCG se povećavaju, a samim tim i potreba za dobrovoljnim davalaštvom“.

Dodao je da nema informaciju da li među o novinarima ima zaraženih, ali da ih treba tretirati kao rizičnu grupu.

ERAKOVIĆ KCCG

Zaraženo 11 djece

Mugoša je rekao da je u Crnoj Gori zaraženo 11 djece do deset godina i da ona „lako prebole bolest“.

„Oni uglavnom i nemaju simptome. Zato preporučujemo da roditelji izlaze sa jednim djetetom. Djeca su pod posebnom pažnjom“, kazao je Mugoša.

Mugoša: Svako nepoštovanje mjera treba kazniti

Mugoša je na pitanje „Vijesti“ da prokomentariše žalbe građan da se unutar trgovinskih objekata ne poštuju mjere socijalne distance kazao da su mjere jasne.

„Sve je napravljeno da može da se funkcioniše, a da se ne ugoržava zdravlje i život. Svako nepoštovanje treba kazniti. Još jednom molim da se poštuju mjere“, kazao je on.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.