utorak , 23 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / EU i UNDP potpisali ugovor o hitnoj nabavci medicinske opreme za zdravstvene radnike u CG

EU i UNDP potpisali ugovor o hitnoj nabavci medicinske opreme za zdravstvene radnike u CG

DIO PODRŠKE

„Dozvolite da vas podsjetim da je Evropska unija takođe obezbijedila i dodatnih 50 miliona eura podrške Crnoj Gori kako bi se izborila sa posljedicama krize izazvane koronavirusom“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav.

Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su danas ugovor u vrijednosti od tri miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike, saopšteno je iz Vlade.

„Ugovor se finansira iz sredstava EU, kao dio podrške Crnoj Gori u hitnom odgovoru na pandemiju koronavirusa, a aktivnosti će sprovoditi UNDP u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama“, kazali su iz Vlade.

Ugovor su tokom onlajn konferencije potpisali šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, amabasador Aivo Orav i stalna predstavnica UNDP, Daniela Gašparikova.  Potpisivanje je organizovano u prisustvu potpredsjednika Vlade, Milutina Simovića, koji predsjedava Nacionalnim koordinacioniom tijelom.

Klinički centar Crne Gore
Klinički centar Crne Gore (Foto: Savo Prelević)

 

Na konferenciji povodom potpisivanja ugovora, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav zahvalio se svim građanima Crne Gore, koji su pokazali solidarnost, snagu i hrabrost u ovim teškim trenucima.

„Dozvolite da vas podsjetim da je Evropska unija takođe obezbijedila i dodatnih 50 miliona eura podrške Crnoj Gori kako bi se izborila sa posljedicama krize izazvane koronavirusom. Zajedno sa nadležnim nacionalnim institucijama tu pomoć usmjerićemo tamo gdje je najpotrebnija – u sektor zdravstva, privrede, za pomoć preduzetnicima i onima koji su u stanju socijalne potrebe, kao i drugim sektorima pogođenim krizom,“ kazao je Orav.

Iz Vlade je saopšteno da je Orav uputio izraze  zahvalnosti potpredsjedniku Simoviću i Nacionalnom koordinacionom tijelu, Institutu za javno zdravlje, Ministarstvu zdravlja i svim partnerima koji vrijedno rade da zaštite sve nas.

„On se ujedno zahvalio stalnoj predstavnici Gašparikovoj i timu UNDP na efikasnim naporima da se u što kraćem roku omogući nabavka medicinske opreme i realizuje paket finansijske podrške EU“, saopšteno je iz Vlade.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori istakla je da je video konferencija organizovana kako bi i ličnim primjerom ukazali na neophodnost dosljednog poštovanja mjere fizičkog distanciranja. Ona je ukazala na značaj saradnje svih partnera:

„U ovako promjenljivim, nepredvidljivim vremenima, partnerstvo i solidarnost su preduslov da bismo osigurali efikasan odgovor na pandemiju. Ponosna sam što smo svi u ovom procesu pokazali agilnost i brzo djelovali. Svi skupa smo u ovom i zajedničkim snagama ćemo se izboriti. Projekat koji smo danas potpisali osiguraće da se hitno zaštite oni koji su u prvim redovima odbrane – zdravstveni radnici, koji rizikuju svoje živote da bi sačuvali naše zdravlje.“

Gašparikova je zaključila da će UNDP nastaviti da podržava Crnu Goru i u dijelu socio-ekonomskih mjera koje će biti neophodne „za oporavak i saniranje posljedica koje pandemija neminovno uzrokuje u različitim sektorima.“

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović istakao je da „u trenutku kada se Crna Gora nalazi pred najtežom fazom epidemije virusa COVID 19, ova pomoć ne samo što će biti od velikog  značaja za neophodnu opremu za naš zdravstveni sistem, već pokazuje da Crna Gora nije sama, i da su njeni međunarodni partneri i prijatelji uz nju.“

Simović je izrazio posebnu zahvalnost „Evropskoj uniji, koja će, pored ove hitne donacije, odobriti i dugoročna sredstva za sanaciju posljedica virusa u iznosu od 50 miliona eura, kao i ubrzati postojeće programe podrške ekonomskom i socijalnom sektoru i tržištu rada u vrijednosti od 18 miliona eura. Veoma cijenimo podršku Delegacije Evropske unije i ambasadora Orava u izradi ovih programa podrške.“

Simović je zahvalio i Kancelariji UNDP u implementaciji sredstava Evropske unije.

„To će biti značajna podrška našem zdravstvenom sistemu u narednim sedmicama.“

Na kraju je Simović izrazio uvjerenje da će „partneri iz EU i UN, kao i svi ostali međunarodni partneri, podržati Crnu Goru i u izazovima koji tek predstoje, sanaciji posljedica ove globalne krize, a prvenstveno socijalno-ekonomskih.“

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.