subota , 1 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Galić:Vakcinisati se brojem doza koje struka odredi

Galić:Vakcinisati se brojem doza koje struka odredi

 

U intervjuu za Dan direktor Instituta za javno zdravlje CG kazao je da su neoridržavanje protivepidemijskih mjera i odziv na vakciniciju u nedovoljnom obimu uzrokovali osjetljivost pojedinca naše zajednice na obolijevanje od ovakve vrste patogena. Galić je ocijenio u razgovoru za „Dan“ da postoji više razloga što smo u 2021. godini imali veliki broj oboljelih i preminulih od virusa korona, počev od novih opasnijih sojeva, nedovoljnog obima vakcinisanih, nestabilne društveno-ekonomske situacije u državi i nepoštovanje mjera. On je kazao da je potrebno kadrovski ojačati Institut jer su njegove kolege već umorne nakon dvije godine borbe sa epidemijom.

• Kako ocjenjete tok epidemije u Crnoj Gori u 2021. godini, imali smo veliki broj žrtava. Da li to treba sve da nas zabrine, šta je razlog?
Tok infekcije, a samim tim i njene posledice posmatraju se kroz karakteristike svih elemenata osnovnog epidemiološkog modela uzročnik–sredina–domaćin. Tokom 2021. godine prvobitni virus je pretrpio brojne mutacije čime je umnogome postao kontagiozniji (zarazniji), znatno prenosiviji, pa je samim tim ubrzao povećanje broja oboljelih u kratkom vremenskom roku, odnosno ubrzao epidemiju.

•Šta se može očekivati u 2022. godini, da li epidemija može da se stavi pod kontrolu, hoće li građanima biti potrebna četvrta doza vakcine i da li se treba plašiti novih sojeva?

Predviđanje daljeg toka pandemije je neizvjesno budući da se ovakva vrsta zdravstvenog izazova javila prvi put u modernoj istoriji. Pri tome treba imati u vidu šta mi sami, kao građani, možemo učiniti da pandemija utihne. Prije svega, potrebno je vakcinisati se sa brojem doza koje zdravstvene vlasti nakon stručne analize obznane, za sada su to tri doze. Na osnovu analiza u narednom periodu znaćemo koliko je to doza prije nego ovaj virus svedemo na endemijski događaj kada će se smanjiti njegov biološki potencijal na mjeru virusa koji ima sezonski karakter. Takođe, potrebno se pridržavati, prije svih, osnovnih epidemioloških mjera: nošenje maske, pravilna higijena ruku, pridržavanje adekvatnog odstojanja, izbjegavanje zatvorenih prostora sa velikim brojem osoba, dobra ventilacija prostorije.

Izvor Dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DANAS SE TREBA UZDRŽATI OD ZLIH MISLI: Danas je praznik Vere, Nade, Ljubavi i njihove majke Sofije,važno je da URADITE OVU STVAR

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.