ponedeljak , 22 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / Glas za ili protiv daljeg urušavanja Pljevalja

Glas za ili protiv daljeg urušavanja Pljevalja

NOVI TEST ZA KONSTITUENTE VLASTI: Pljevaljski odbornici danas o Izvještaju rada predsjednika opštine Darija Vraneša, Demokrate najavile podršku

Svojim djelovanjem Vraneš je dodatno polarizovao pljevaljsku sredinu i svojski se trudi da nas u očima crnogorske i regionalne javnosti predstavi kao primitivnu provinciju – kazali su za Pobjedu iz pljevaljskog DPS-a

Ukoliko danas dođe do izglasavanja Izvještaja o radu predsjednika opštine Pljevlja, svu odgovornost za dalje urušavanje našeg grada snosiće odbornici Pokreta Evropa sad, Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta Ura – kazali su Pobjedi iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Pljevlja.

Sjednica lokalnog parlamenta zakazana je za danas u 10 sati, a pred pljevaljskim odbornicima naći će se Izvještaj o radu čelnika grada Darija Vraneša koji je u više navrata, spornim potezima, kršio zakone i ustavni poredak zemlje. Nikada zbog toga nije odgovarao, niti mu je ozbiljnije prijetilo otkazivanje povjerenja ostalih konstituenata vlasti u Pljevljima, prije svih Demokratske Crne Gore koja će mu i danas ukazati povjerenje.

– Odbornici Demokrata će podržati Izvještaj o radu predsjednika oštine Pljevlja – kazala je Pobjedi šefica Kluba odbornika te stranke Božica Grujičić.

DIL SA DF

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, dodatan motiv Demokratama za podršku Vranešu bazira se na dilu koji je ta stranka postigla sa nekadašnjim Demokratskim frontom da, u zamjenu za glas predmetnom Izvještaju, dobiju mjesto direktora Centra za sport i rekreaciju.

Kakav će stav biti PES-a, drugog glavnog konstituenta većine, Pobjeda juče nije mogla da dobije odgovor. Ni iz GP Ura se nijesu izjasnili kako će glasati njihov odbornik.

U opozicionom DPS-u kažu da će današnja sjednica Skupštine opštine Pljevlja biti još jedan test za tzv. građanske partije u Pljevljima.

– Nema potrebe da podsjećamo što je obilježilo godinu za nama kada je u pitanju djelovanje predsjednika opštine Pljevlja Darija Vraneša. Svojim djelovanjem Vraneš je dodatno polarizovao pljevaljsku sredinu i svojski se trudi da nas u očima crnogorske i regionalne javnosti predstavi kao primitivnu provinciju – kazali su za naš list iz pljevaljskog DPS-a.

KONTROVERZE

Tokom protekle godine Vraneš je stigao da izloži poruzi državu i njene simbole, jasno negira crnogorsku državnost, obračunava se sa tekovinama antifašizma i olako pribjegava istorijskom revizionizmu, ali i da, dok slavi praznike jednog susjeda, omalovažava i negira postojanje drugih.

Nedavno je Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo predmet protiv njega zbog organizovanja svečane akademije kojom je obilježen Dan državnosti Srbije.

Podnosioci krivične prijave, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić, generalni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Čelanović, potpredsjednica Liberalne partije (LP) Jelena Marković i advokat Bojan Vujović, tvrde da je Vraneš, događajem u Centru za kulturu 14. februara, prekršio i zakone i Ustav Crne Gore, te da je njegov cilj da grad stavi ,,pod djelimični ili potpuni suverenitet Republike Srbije“.

Glavni konstituenti vlasti u Pljevljima – Pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora – saglasili su se tada da predsjednik opštine nema nadležnosti da slavi praznike drugih država, ali ništa nijesu ni preduzeli da ga spriječe u tome. Naprotiv, javno su se oglasili tek treći dan od objave najave događaja u Centru za kulturu, a na poziv Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista da potpišu inicijativu za smjenu Vraneša, ostali su nijemi.

Vraneš je nedavno, zbog ličnih ubjeđenja, uskratio svoj grad promocije na Međunarodnom sajmu turizma i sporta u Prištini koji se već 20 godina organizuje pod sertifikatom najviše svjetske organizacije UFI (Globalno udruženje izložbene industrije) iz Pariza.

Čelnik Pljevalja prvi je predsjednik opštine od Drugog svjetskog rata koji nije položio vijenac na Stražici 13. jula na Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašizma. Proslavu Dana nezavisnosti Crne Gore uporedio je sa cirkuskom predstavom, a svim direktorima opštinskih javnih ustanova i preduzeća uputio je zahtjev da na zgradama istaknu trobojke.

ODT Pljevlja je prošle godine odbacilo krivičnu prijavu koju je podnijela Socijaldemokratska partija zbog sumnje da je Vraneš tada javno izložio poruzi državu i njene simbole.

Prošle godine je inicirao i izmjene Statuta Opštine kojim bi se Dan Pljevalja, umjesto 20. novembra, slavio 27. oktobra na dan Svete Petke. Iako je sa brojnih adresa stiglo upozorenje da je ova promjena ozbiljan atak na civilizacijske vrijednosti istorijskog nasljeđa ovog grada i Crne Gore, Skupština opštine je 28. septembra dala podršku prijedlogu glasovima odbornika Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene Crne Gore, SNP-a i tri odbornika Demokrata.

GRADE SPOMENIK APOLOGETI HITLERA?!

Pljevaljski odbornici danas bi trebalo da se izjasne i o izgradnji spomenika patrijarhu SPC Varnavi Rosiću, planu koji Vraneš potencira već duži period i koji će kompletno finansirati Opština.

U Programu podizanja spomen-obilježja u Pljevljima, u koji je Pobjeda imala uvid, Rosić se predstavlja kao istaknuta ličnost značajna za pljevaljsku istoriju i kulturu. Napominje se i da je za vrijeme turske uprave u Staroj Srbiji stekao naročite zasluge „za buđenje i jačanje srpske nacionalne svijesti u borbi s bugarskom i grčkom propagandom“.

Patrijarh Varnava je rođen 1880. godine u Pljevljima. Na čelu SPC bio je od 1930. do 1937. godine. Ono što je manje poznato široj javnosti su istorijske činjenice – da je on bio apologeta Hitlera i izraziti antisemita. Njegovi stavovi su dokumentovani u dnevnoj štampi toga vremena, ali i u zvaničnim glasilima SPC.

– Firer velikog njemačkog naroda vodi borbu, koja služi na korist cijelom čovječanstvu – kazao je Varnava u intervjuu za njemački list Volkischer Beobachter, koji je bio zvanično glasilo Hitlerove partije.

Istovremeno, na dnevnom redu današnjeg zasijedanja biće i izgradnja spomenika oficiru Vojske Jugoslavije Predragu Peđi Leovcu, stradalom na Košarama, koju bi, uz donacije, trebalo da finansira Kulturni centar u Pljevljima koji nosi njegovo ime.

Izvor: Pobjeda

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.