subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Godina od tragedije koja je zanijemila Crnu Goru

Godina od tragedije koja je zanijemila Crnu Goru

Godina je od tragedije koja je zanijemila Crnu Goru i region, kada je na Cetinju stradalo 11 osoba, a šestoro ranjeno. Ovakav zločin ostavio je dubok trag ne samo na prijestonicu, već i na cijelu državu u kojoj je izražena porodična i plemenska povezanost, kazao je za Portal RTCG Duško Tomić, profesor Univerziteta za bezbjednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Zbog zločina psihološku pomoć zatražile 32 osobe  Zbog zločina psihološku pomoć zatražile 32 osobe (Foto: RTCG)

Nezapamćeni zločin u naselju Medovina počinio je 34-godišnji Cetinjanin Vuk Borilović, koji je ubijen nakon što je iz vatrenog oružja usmrtio deset sugrađana, među kojima je bilo dvoje djece.

 (Foto: AA/arhiva)

Svaka sredina, kaže profesor Tomić, teško podnosi posljedice tregedije ovih razmjera, a posebno sredina kao što je Crna Gora. 

„Svaka vrsta medijskog predimenzioniranja zločina podstiče takozvane „kopipejst“ varijante i nije ni čudo što su se desili zločini i u drugim sredinama u regionu“, ističe sagovornik Portala Javnog servisa. 

Profesor Tomić  Profesor Tomić (Foto: aue.ae)

Na pitanje o ključnim reakcijama sistema nakon masovnih ubistava, Tomić kaže:

„Ako želite da upravljate bilo kakvom vanrednom situacijom, moraju postojati visokospecijalizovani timovi koji znaju da da reaguju u  takvim situacijama, kao i da se otvori portal za informisanje, koji će medijima davati informacije, a sve u cilju bolje interpretacije događaja.“

Bilo kakvo predimenzioniranje zločina daje određenu vrstu efekta na ostalo stanovništvo i kao takvo se, ocjenjuje Tomić, može očekivati i da se pojave druge osobe koje eventualno u ubici pronađu određenu vrstu idola. 

„Odgovornost je na široj društvenoj zajednici, ne možete očekivati da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i policija prevenirati slične događaje. MUP i policija ne mogu bez saradnje sa građanima. Ukoliko javite da neko ima pušku sa opičkim nišanom, informacija je koju će policija dalje razrađivati“, ističe profesor.

Dodaje da nadležni moraju reagovati na bazi dobijenih informacija, te da se ne može očekivati da policija u svakom trenutku ima  informacije o potencijalnim napadačima. 

„Naš region je područje koje ima toliko naoružanja i koliko god se radi nadzor, promakne naoružanje koje se može iskoristiti za tu vrstu zločina“, ističe Tomić za Portal RTCG.

Apeluje na građane Crne Gore, ali i regiona, da sarađuju sa policijom i prijave nadležnima ukoliko neko ilegalno posjeduje oružje postoje indicije da mogao počiniti zločin. 

„Prijavite, za dobrobit svih nas, da ne bismo imali masovne zločine poput onog u Cetinju, ali i Mladenovcu, Beogradu…“

 (Foto: AA/arhiva)

Psihološku pomoć zatražile 32 osobe

Psihološko-psihijatrijski tretman, nakon tragedije na Cetinju, zatražile su 32 osobe, od čega dvoje djece, saopšteno je Javnom servisu iz cetinjskog Doma zdravlja.

Pacijenti su bili očevici događaja, direktne žrtve, ali i njihove porodice.

 (Foto: AA/arhiva)

Zastave na pola koplja

Zastave na ulazu u Cetinje i na svim gradskim institucijama spuštene su na pola koplja, povodom godišnjice tragedije.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.