subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Gojko Perović: Preci nam ne daju da mirno gledamo kako bi od Crkve da naprave državno preduzeće ( video )

Gojko Perović: Preci nam ne daju da mirno gledamo kako bi od Crkve da naprave državno preduzeće ( video )

Ovo je dobro da se u smutna vremena, u velikoj gužvi, u dosta briga koje čovjek nosi u svome srcu, a koje nijesu vezane samo za Gospoda i svetinju, podsjetimo zašto smo krenuli u ovaj molitveni hod i šta je razlog ovih naših litija, koje jesu istovremeno i mirni građanski protesti

Nakon Molebna Presvetoj Bogorodici, koji je služen u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, uprkos jakoj kiši, veliki broj vjernog naroda grada pod Trebjesom krenuo je, zajedno sa sveštenstvom i monaštvom, u molitveni hod do Trga slobode gdje se sabranima obratio protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, koji je i predvodio litiju.

Prota Gojko je kazao da je dobro što se na ovome trgu poslije molitvenog hoda, čita Molitva Gospodnja i Simbol vjere u kojima najsažetije i najjasnije staje cijela naša vjera: i u koga vjerujemo, i kako vjerujemo i do kad vjerujemo:

 “Ovo je dobro da se u smutna vremena, u velikoj gužvi, u dosta briga koje čovjek nosi u svome srcu, a koje nijesu vezane samo za Gospoda i svetinju, podsjetimo zašto smo krenuli u ovaj molitveni hod i šta je razlog ovih naših litija, koje jesu istovremeno i mirni građanski protesti.”

Poručio je da je razlog ovih naših litija i ovog sabranja naša želja da pokažemo svima, i vlastima i svim građanima ove države da je na pomolu sprovođenje jednog jako lošeg zakona.

“Po ovoj kiši ako nijesu sve cigle, svi crijepovi i daske na krovu postavljene, može naša kuća – Crna Gora da prokišnjava baš kroz taj zakon. Zato smo se skupili kao na neku mobu da postavimo da sve daske, sve cigle, da svaki kamen naše kuće bude na svom mjestu. Tako rade pravi domaćini.”
Rekao je da ovo radimo zato što smo pismeni i što umijemo da saberemo da su dva i dva četiri.
“To radimo i bez ikakve priče, jer nam nešto iz srca i duše govore oni naši preci čijim genima zahvaljujući smo rođeni i mislimo, vidimo i slušamo, oni naši preci koji su prvi počeli da čitaju Bibliju i koji su znali da ima nešto veće i od zemaljskih blaga i mjerila. Ti nam preci i geni ne daju da s mirom stojimo u momentu kada neko pokušava od Crkve da napravi državno preduzeće”, prenio je portal Mitropolije.

o. Gojko Perović, foto: Željko Šapurić

Komentarišući optužbe da Crkva želi da bude iznad zakona, otac Gojko je podsjetio da Crkva već dvadeset godina moli da se donese zakon koji će urediti odnose države i Crkve.
“Kud ćeš veće brige za državu, za našu Crnu Goru od toga da se borimo mi, kao građani ove zemlje, da se donesu dobri zakoni”, upitao je on.
Otac Gojko je kazao da je “naš dobri brat” predsjednik Crne Gore rekao da mu ne pada na pamet da odustane, pa iako nas je još više, iako smo još istrajniji.
“Treba da se molimo Bogu da i našem predsjedniku Bog prosvijetli um da vidi da smo mi jednako Crnogorci kao i on i da mi jednako volimo Crnu Goru kao što je i on voli, da ne kažem da ima možda poneki ponegdje koji je voli i više od njega, pa da je sto puta predsjednik”.

Nikšić, 1. mart

Nismo ono što nam zbore, da smo protiv Crne Gore, naglasio je o. Gojko Perović.

Naglasio je da treba da znamo da je tek pred nama vrijeme molitve, strpljenja i ljubavi.
“Ne smije ništa da nas sa toga puta skrene”, poručio je otac Gojko.
Kazao je da večeras izlazimo u jedan velikoposni molitveni hod.
“Pa ako Bog da kad se vratimo za Vaskrs da zateknemo ljepšu Crnu Goru, bez ovoga čuda od ovoga zakona. Da se napravi ljepši i bolji zakon, koji ne prokišnjava. To da nam bude na pameti, nikakvi sukobim, nikakve podjele”, zaključio je protojerej-stavrofor Gojko Perović.

 

izvor: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.