nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Golubović:Opština dobija 2,5 miliona evra granta za toplovod i oko tri miliona eko naknada

Golubović:Opština dobija 2,5 miliona evra granta za toplovod i oko tri miliona eko naknada

U pregovorima sa Vladom Crne Gore postignut je dogovor, o korišćenju čl 79 Zakona o zaštiti životne sredine, kojim bi Pljevlja u narednom periodu trebalo da prihoduju od dva do tri miliona evra po osnovu ekološke naknade, sto će biti iskorišćeno za kapitalne investicije u opštini. EPCG je donijela odluku da se značajnije uključi u rješavanje ekološkog problema u Pljevljima, ne samo ekološkom sanacijom prvog bloka TEveć i izgradnjom baznog i rezervnog izvora toplote za toplifikaciju grada.  Opština Pljevlja će dobiti grant od 2,5 miliona evra od EPCG koja je, na inicijativu Vlade CG, prihvatila da finansira izgradnju toplovod od Termoelektrane do grada. O budućim projektima I grantovima govorio je danas na panel diskusiji  “ Stanje životne sredine – izazovi i mogućnosti za unapređenje” , u Američkom uglu, predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović, koji je dobio pohvale od predstavnika NVO sektora za saradnju sa civilnim sektorom.

-Opština Pljevlja je, u saradnji sa Vladom,  formiralane ekipe koje su već  pripremile tendersku dokumentaciju I vrlo brzo ćemo ući u raspisivanje tendera za izgradnju toplovoda. Nećemo čekati da se završi rekonstrukcija TE već ćemo uporedo raditi ,rekao je Golubović osvrćući se na kratkoročne mjere protiv zagađena, odnosno  novac koji se daje za subvencionisanu nabavku peleta a koji je “cijepanje novca” rekao je Golubović jer može mnogo bolje iskoristiti za kapitalne projekte. Predsjednik je najavio da će se ove jeseni početi sa radovima na projektu energetske efikasnosti zgrada u centru grada.

Organizator panel diskusije je Fond za aktivno građanstvo-fAKT, uz podršku Američke ambasade u Podgorici, a organizuje se sa ciljem uvida u trenutne aktivnosti koje su u fokusu kada je u pitanju zaštita i unapređenje životne sredine u Pljevljima. Učestvovali su direktor ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović, Igor Golubović, predsjednik opštine Pljevlja, ispred Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Almina Bučan, Milorad Mitrović ispred ekološkog društva „Breznica“ iz Pljevalja i Zagorka Kalović ispred organizacije „Viva Vita”.

Opširnije u novom broju PV novina od 1.10.2019.

panel diskusija ekologijapublika panel diskusija

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ELEKTROPRIVREDA DOBILA NOVI ROK DA RIJEŠI PROBLEM PRAŠINE

Mještani pljevaljskog naselja Komini i danas su se okupili na protestnom skupu kako bi upozorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.