sreda , 24 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Gotovo svaki deseti privredni subjekt u Crnoj Gori bavi se aktivnostima sive ekonomije

Gotovo svaki deseti privredni subjekt u Crnoj Gori bavi se aktivnostima sive ekonomije

Siva ekonomija u Crnoj Gori ove godine, u formalnom sektoru, iznosi 20,6 odsto BDP-a, što predstavlja smanjenje od 3,9 odsto u odnosu na 2014. godinu. To je pokazalo istraživanje agencije Ipsos, koje je urađeno za potrebe Ministarstva finansija.

„Napominjemo da procene obuhvataju samo dio sive ekonomije koji se odnosi na formalni sektor, budući da su anketirana samo registrovana preduzeća i preduzetnici. U poređenju sa drugim zemljama, gde je primenjen isti anketni metod, obimna ekonomija Crne Gore približan je nivo u Poljskoj i Letoniji, viši je nego u Litvaniji i Estoniji, a niži nego u Rusiji, Ukrajini, Kirgistanu, Moldaviji, Kosovu i Rumuniji” , saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako su dodali, dodatni oprez, iako je riječ o nešto nižoj stopi u odnosu na 2014. godinu, zahtijeva uključenost crnogorskih preduzeća u aktivnosti sive ekonomije, koji prema sopstvenom priznanju menadžera, pokazuje da se gotovo svaki deseti privredni subjekat u Crnoj Gori bavi aktivnostima sive. ekonomije.

„Nešto niža sklonost ka aktivnostima sive ekonomije poslednjih nekoliko godina uzrokovana je poboljšanjem poslovnog ambijenta i smanjenjem nelojalne konkurencije neformalnog sektora”, navodi ovaj resor.

Relativno dobre ocjene bilježi uspješnost različitih inspekcija- inspekcija rada, Uprave prihoda i carina, kao i tržišne inspekcije, u segmentu detektovanja zaposlenih bez ugovora o radu i drugih oblika neformalnog zapošljavanja i sive ekonomije.

Značajno smanjenje utvrđeno je iu dijelu neformalnog zapošljavanja na tržištu rada, u odnosu na anketnu 2014. godinu, pa je tako udio zaposlenih koji su radili bez plaćenih poreza i doprinosa, sa 22,3 snižen na 15,7 odsto.

„Ipak, ne ohrabruje podatak da je udio zaposlenih koji primaju zarade u gotovini bez plaćanja poreza i doprinosa ostao na istom nivou“, navodi Ministarstvo.

Dakle, dodaju, istraživanje je potkrijepilo tvrdnje da je udio sive ekonomije i dalje na veoma visokom nivou, značajnom višem u odnosu na evropske zemlje, potvrđujući da se u regulisanju oporezivanja rizičnih oblasti i širenju poreskog obuhvata, nalazi ozbiljan poreski potencijal, odnosno da bi propušteni. prihodi po ovoj osnovi, bili su dovoljni da se izbegne neophodno zaduživanje za tekuću godinu.
Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Propast firmi državu koštala preko 28 miliona eura

Fond rada je od svog osnivanja zaposlenima čije su firme otišle u stečaj za otpremnine …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.