sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Govor na Cetinju o kojem se priča: Nema nama molitve bez njih, niti njima Crne Gore bez nas 

Govor na Cetinju o kojem se priča: Nema nama molitve bez njih, niti njima Crne Gore bez nas 

U Cetinjskom manastiru je služen moleban, dok se na nekoliko stotina metara okupila grupa građana čiji su predstavnici saopštili da su došli kako bi se uvjerili da neće biti litije na Cetinju. U emotivnom govoru rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović pozvao ih je na bratsko pomirenje uz poruku: „Nema nama molitve bez njih niti nama molitve bez nas.“

„Naša braća su nam juče poručila da su manastiri i crkve crnogorske, naravno da su crnogorske, ali oni su nam dar sa neba i samo lud čovjek misli da istorija počinje od njega. Ako uđemo u Cetinjski manastir, naći ćemo vrijedne stvari iz svih strana svijeta, od toga je satkan Cetinjski manastir“, kazao je Perović.

Građanima koji su se prekjuče okupili u znak protesta zbog najavljene šetnje vjernika SPC Cetinjem, on je posebno poručio da „nema nama molitve bez njih niti ima njima Crne Gore bez nas“.

„Molimo našu braću koja su juče išla drugim ulicama da dođu ovdje da se pomole zajedno sa nama, jer nema nama molitve bez njih. Molim se Bogu da prva litija koja bude krenula cetinjskim ulicama iz Cetinjskog manastira bude zajedno sa njima. Da idemo i da se pomolimo Bogu zajednički, jer nema nama molitve bez njih niti ima njima Crne Gore bez nas. I kada ovdje kažemo da se molimo za neprijatelje, ne mislimo na njih, već na one koji nam dobro ne misle iz drugih velikih država i koji nas huškaju jedni na druge. Kada kažemo neprijatelji, ne mislimo na našu braću, rođake, kumove sa kojima smo se jutros ljubili i pozdravljali“, kazao je Perović.

„U Svetom pismu stoji da su se dva brata posvađala, pa jedan pobjegao u daleku zemlju, a onda odlučio da se vrati po cijenu da ga brat ubije. Kada se vratio, brat ga je zagrlio i na pitanje zašto ga ne ubije rekao: „Kad sam vidio lice brata svoga, vidio sam lice Boga svoga!“ Jedino tako ovo mjesto može da se odbrani. Jedino tako Crna Gora može da se sačuva! I da se zna da ovdje nikad nije bilo bezakonje, da se uvijek znalo šta je čije i da je Crna Gora cvjetala i napredovala. Zato se i mi bunimo da ova država bude bolja i jača, sa svojim zakonima, pa da i mi u njoj živimo kao pravi ljudi, a ako smo ljudi, onda možemo biti i Crnogorci i Srbi i ko kako osjeća da jeste“, poručio je on.

 

izvor: sputniknews.com

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.