ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Građani se bore protiv cjenovnih udara, život sve skuplji

Građani se bore protiv cjenovnih udara, život sve skuplji

U kontekstu integracija, građani Crne Gore očekuju i evropski standard. Da su u odnosu na primanja troškovi previsoki, potvrđuje i zvanična statistika, koja kaže da su u protekle dvije godine cijene hrane i pića uvećane 50 odsto.

U prethodne dvije godine najviše su poskupjeli mlijeko sir i jaja, zatim ulje i masti, pa šećer, slatkiši, čokolada i meso. Protiv cjenovnih udara građani se bore mijenjanjem navika, pa kažu da kupuju samo najpotrebnije.

Nakon hrane najviše su porasle cijene po restoranima i hotelima iako se to po punim lokalima naročito u Gavnom gradu to ne bi moglo zaključiti. Kod ostalih troškova, u prethodne dvije godine, kako su izračunali statističari, cijene obuće i odjeće veće su za 30 odsto. Skoro isto toliko poskupjeli su stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva.

Za razliku od troškova života plate, izuzev u javnom sektoru u prethodne dvije godine ostale su nepromijenjene.

Najteže su prošli penzioneri sa najnižim primanjima ali od Nove godine imaju najviše razloga za slavlje jer će za mjesec primiti uvećane penzije od 450 eura.

Ostalim građanima ostaje za sada samo nada da će se realizovati obećani program Evropa sad 2 i povećanje prosječne zarađe na nepunih 1.000 eura.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Brkovića htjeli za čuvara firme koju je urušio

Privredni sud poništo je svoje ranije rješenje kojim je prihvatio zahtjev stačajnog upravnika “Vektre Jakić” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.