ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Gradski komfor na uštrb sela – pa i kada je u pitanju prevoz učenika

Gradski komfor na uštrb sela – pa i kada je u pitanju prevoz učenika

U 2022. godini od preko 20 miliona evra opštinskog budžeta za selo je planirano 1.272.000 evra ili nešto više od 5 odsto. Valja primjetiti da će se u narednoj godini najviše novca izdvojiti za selo ali to je nedovoljno s obzirom na nekadašnje višemilionske naknade za korišćene šuma, koje ove godine iznose 1.100.000 evra, dok su za rudu i kamen 300.000 evra, što znači da ni ove godine u selo nije otišao kompletan iznos od 1,4 miliona evra koji se prihoduje sa tog područja, pa ispada da selo i dalje podupire gradski komfor. U tročasovnoj raspravi o Nacrtu budžeta za 2022. godinu optšine Pljevlja, u Otilovićima, predsjednici pet MZ, Manojlo Joksović, Neđeljko Unković, Dragan Gačević, Vukoman Marić, Vlatko Pejović, iznijeli su konkretne predloge i predložili rješenja za probleme vodosabdjevanja, održavanje puteva a poseban problem imaju učenici sa seoskog područja.

U prvi razred u septembru ove godine u školu je krenulo oko 160 prvačića, od kojih je 129 upisano u sve tri gradske osnovne, a 31 u seoske škole. To je za oko 60 prvaka manje u odnosu na ovu školsku godinu u kojoj prvi razred završava oko 200 đaka. Tokom 2015. godine, generacija koja na jesen kreće u školu, u Pljevljima je rođeno 164 djece. Mnogo roditelja nije zadovoljno prevozom učenika iz seoskog područja u gradske škole, iako postoji za nekoliko sela organozovan prevoz učenika. Zbog velike površine opštine kombi ne dolazi do svakog učenika već se prave sabirna mjesta na određenim putnim pravcima. Poseban problem od pojave epidemiološkim mjera za korone imaju učenici iz Vrulje, koji vikendom ne mogu da dođu kući redovnim linijama već su roditelji prinuđeni da imaju dodatne troškove.

Vruljanin Ilija Čabarkapa istakao je problem prevoza učenika u Pljevlja u dane vikenda, ističući da su roditelji prinuđeni da plaćaju taksi i imaju znatne mjesečne troškove, jer na relaciji Pljevlja – Bijelo Polje, trenutno ima samo jedan prevoznik, koji ne pruža usluge prevoza vikendom, već samo radnim danima za koje uzima I subvencije od opštine, uvedene zbog epidemioloških mjera. Čabarkapa je rekao da opština nedovoljno brine o đacima sa sela I zapitao zašto nije adaptirala neki prostor u gradu kao internat za učenike.

„Na međugradskoj relaciji Pljevlja -Bijelo Polje nema nikakvog prevoza od ljetos. Na lokalnoj relaciji Pljevlja-Vrulja-Vodno nema prevoza  vikendom, od petka od 11i30 do ponedeljka 6i30.kendom. Prije kovid epidmije imali smo dva prevoznika, Rondovića koji je vozio za Bijelo Polje, Gačevića koji i danas vozi u lokalu samo radnim danima, i koji dobija subvencije od opštine za određen broj polazaka.Vikendom je manji broj putnika pa opština ne daje subvencije.  Od tada građani Vrulje nemaju prevoz vikendom i prinuđeni su da se snalaze neko,taksijem,neko konjčetom a neko i pješke. Tražimo od opštine da obezbjedi redovnu pitnu liniji svakim danom“, kazao je Čabarkapa.

Potpredsjednik opštine Mervan Avdović kazao je da ove godine ističe ugovor prevoznicima I da će imati u vidu situciju u Vrulji prilikom davanja linija prevoznicima.

Ukoliko se političari deklarativno zalažu za razvoj sela i poljoprivrede onda je važno obezbjediti da djeca sa sela imaju osnovne mogućnosti za školovanje a to je u ovom slučaju prevoz učenika do škole.

Javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2022. U Otilovićima
Javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2022. U Otilovićima

Ilija Čabarkapa sa djecomČabarkape bez školskog prevoza

Javna rasprava u Otilovićima
Javna rasprava u Otilovićima

IMG_20211118_131958

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.