nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Grafit nije prekrečen a straha nestalo !!!

Grafit nije prekrečen a straha nestalo !!!

Skoro će dva mjeseca kako pljevaljska varošica živi bez incidentnih situacija i trzavica na međunacionalnoj osnovi. Padom Vlade prestao je veliki strah pojedinih Pljevljaka, iako je jedan od razloga još uvijek pristutan jer koaliciona vlast u Pljevljima ni posle skoro dva mjesec nije prekrečila grafit Ratko Mladić.

Izgleda da su Pljevlja, pored zagađene životne sredine, nedostatka zdravstvenih radnika, visoke stope mortaliteta, odliva stanovništva, lošeg poslovnog ambijenta, ipak nabolji teren za širenje “ratnog stanja”. Izborom trećeg predsjednika opštine Pljevlja Rajka Kovačevića, u četvorogodišnjem mandatu vladajuće kolicije DPS-BS-SDS, izgleda da je medijsko-politička mašinerija u Crnoj Gori odlučila da uhvati predah, bar dok traju trvenja oko buduće crnogorske Vlade. Bošnjaci na udaru nacionalista u Pljevljima,  Zabrinutost je reakcija Bošnjaka širom svijeta nakon izbora u Crnoj Gori, u Pljevljima sugrađani Bošnjaci i Muslimani mjesecima žive u strahu da im se mogu ponoviti devedesete godine prošlog vijeka,  zabrinutost zbog pisanja grafita – upozorenje da strpljenje ima granice, …. samo su neke od poruka  koje su prenosili mediji o situaciji iz Pljevalja. Podjećamo jedan od razloga za ostavku bivšeg predsjerdnika Pljevalja Igora Golubovića bila je njegova izjava o postojanju I bošnjačkog nacionalizma I, kako je rekao, medijska interpretacija njegove izjave o urbanism grafitima u Pljevljima.

U Pljevljima se istom bojom I istim rukopisom pojavilo dva puta ispisano ime Ratko Mladić, što je bio povod medijske uznemirenosti sugrađana Bošnjaka Muslimana I političkih partija. Prvi put grafit u blizini pijace je prekrečen. Sredinom januara ispisani grafit na bivšem vojnom objektu, pored Kovid ambulante, bio je razlog za smjenu predsjednika opštine. Od Golubovićeve medijske izjave se ogradio DPS, a iz Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke su saopštili da on više nema njihovu podršku. Izvršni odbor pljevaljskog DPS-a je nakon preispitivanja povjerenja Goluboviću pred Opštinskim odborom zaključio da je podnošenjem ostavke Golubović postupio odgovorno I pokazao “da u politici DPS-a dominiraju dostojanstvo i principi a ne bilo kakva lična borba za funkcije i privilegije“ a Goluboviću su odali priznanje za dosadašnji rad, vođenje opštine i postignute rezultate.

Proglašenjem kovid pandemije strahovanja su preplavila svijet poslednje tri godine.  Neki Pljevljaci su poseban strah imali nakon poslednjih parlamentarnih izbora. Međutim, straha nema kada se pojavio  zajednički problem svih nacija – 44 potencijalno sumnjiive diplome, od kojih se većina odnosi na srednjoškolske iz pljevaljske Opšte bolnice. Niko od političkih subjekata, iz vrha lokalne uprave, lokalnih nevladinih organizacija nije se oglasio tim povodom. Direktor Opšte bolnice Pljevlja Saša Grbović je pozvao tužilaštvo da ispita slučajeve sumnjivih diploma ističući da bolnica nema nadležnosti da utvrđuje i ispituje da li su sporne diplome lažne. Osnovno državno tužilaštvo formiralo je predmet na osnovu novinskih tekstova. Crnogorska javnost se još jednom šokirala dešavanjima iz Pljevalja dok u našoj opštini nema zabrinutosti ni kod civilnog sektora, ni kod „zabrinutih“ podgoričkih medija koji su ranije pisali o strahu i nesigurnosti s kojim žive pojedini Pljevljaci muslimanske vjeroispovjesti.  Očigledno da su padom Vlade i Golubovića nestala sva medijska strahovanja.

grafit Ratko MladićGrafit Ratko Mladić 2

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.