subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Grupa policajaca iz Pljevalja negoduje zbog privilegija: Promijenili partiju pa napredovali u službi

Grupa policajaca iz Pljevalja negoduje zbog privilegija: Promijenili partiju pa napredovali u službi

Napuštanje DPS-a i priklanjanje GP URA omogućilo im je da ih niko ne poziva na odgovornost za ponašanje do 30. avgusta 2020. godine, ali i da zadrže šefovske pozicije, tvrde pljevaljski policajci

Grupa pripadnika policije iz Pljevalja u više navrata se obraćala našoj redakciji zahtjevom da objavimo njihove navode o starješinama koje su, kako navode, privilegovane u službi i nakon promjena 30. avgusta 2020. Kako navode, iako su te starješine ranije bile prepoznate po brojnim prestupima i kršenju etičkog kodeksa, to im nije predstavljalo prepreku da napreduju i pod novom vlašću.

– Policijski funkcioneri koji su prethodnih godina, u vrijeme Demokratske partije socijalista, prekomjerno upotrebljavali silu kako bi pomenutu partiju održali na vlasti, napreduju i nakon političkih promjena. Većina njih se oslanja na Građanski pokret URA. Napuštanje DPS-a i priklanjanje GP URA omogućilo im je da ih niko ne poziva na odgovornost za ponašanje do 30. avgusta 2020. godine, ali i da zadrže šefovske pozicije- navode policajci.

Ukazuju na Dragana Slavulja, nekadašnjeg oficira JNA i Vojske Jugoslavije, koji je nakon političkih podjela 1997. godine prešao u policiju. Karijeru je započeo u graničnoj policiji, a potom je 2018. godine došao na mjesto načelnika pljevaljske policije.

Pljevljaci su ga upoznali po upotrebi sile još 2007. godine, kada se vladika mileševski Filaret na njega javno požalio da ga je odgurnuo i udario prilikom njegovog pokušaja da uđe na teritoriju Crne Gore. Slavulj je tih dana, kao komandir granične policije, sve činio da vladika mileševski, kome je bio uskraćen ulazak, ne uđe u Crnu Goru – ističu naši sagovornici koji su insistirali na anonimnosti.

Bez odgovora iz Uprave policije

Iako smo prije nekoliko dana poslali pitanja Upravi policije u vezi s napredovanjem u službi policijskih starješina na čiji rad su ranije postojale primjedbe i pritužbe, odgovor nismo dobili. Nije poznato kojim su se kriterijumima vodili u menadžmentu UP kada su ukazali novo povjerenje policijskim funkcionerima čija su imena ranije dovođena u vezu s prekomjernom upotrebim sile prema građanima i sveštenstvu.

Za Slavulja se, podsjećaju, čulo i u vrijeme održavanja litija. Navode da je Slavulj lično koordinirao policijskom intervencijom na mostu na Tari 26. decembra 2019. godine prilikom protesta građana zbog najavljenog usvajanja kontroverznog zakona kojim je bilo planirano otimanje crkvene imovine. Zbog zadobijenih povreda, tada je sadašnji vladika budimljansko-nikšićki Metodije završio na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

– A 13. maja 2020. godine, dok su Pljevljaci protestovali zbog hapšenja sadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, policija je bacila suzavac na građane. To je bilo prvi put u istoriji Pljevalja da policija baci suzavac na građane koji su mirno protestovali. I tom operacijom lično je komandovao Slavulj. Iste večeri brutalno je pretučen mladić Ognjen Mijatović. Na suđenju policajcima pokušao je da se odbrani navodeći da te večeri nije bio u centru Pljevalja i da ništa ne zna o batinanju. Ipak, na sudu je dokazano da je istina drugačija – navode pljevaljski policajci.

Kako naglašavaju, Slavulj je 2021. godine otišao sa pozicije načelnika pljevaljske policije, ali je ove godine imenovan za načelnika Regionalnog centra „Sjever“ – granične policije.

Došao je na bolju poziciju nego što je bio u vrijeme DPS vlasti. Dok je bio načelnik, na nas policajce pritisak da glasamo za DPS nije vršio on, već njegovi podređeni. Pojedini policajci još čuvaju snimke kako šefovi traže od njih da glasaju na izborima tada vladajuću partiju – ispričali su naši sagovornici.

U karijeri je napredovao i nekadašnji komandir pljevaljske policije Slaviša Grebović, koji je trenutno Slavuljov zamjenik, odnosno zamjenik načelnika Regionalnog centra „Sjever“ u graničnoj policiji.

Zasad još uvijek nije unaprijeđen nekadašnji komandir pljevaljske policije Milan Jović, koji je suspendovan zbog prebijanja Ognjena Mijatovića. On trenutno radi u jednom od čačanskih preduzeća.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.