nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Hakeri nisu uspjeli da se dočepaju biračkog spiska

Hakeri nisu uspjeli da se dočepaju biračkog spiska

Agencija za zaštitu ličnih podataka će pokrenuti postupak utvrđivanja činjeničnog stanja, u cilju otkrivanja štete koju su pričinili hakeri, a koja se odnosi na zaštitu privatnosti građana i njihovih ličnih podataka – kaže za „Dan“ član Savjeta Agencije Muhamed Đokaj

Sajber-napad na Crnu Goru, ogromnih razmjera, i dalje traje i nije poznato koliko je podataka od državne važnosti izgubljeno, ali se zna da hakeri nisu uspjeli da se dočepaju biračkog spiska.

To su „Danu“ i zvanično saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Da se to dogodilo, posljedice bi bile ogromne, ne samo po politički život, već i po same građane. Iako postoji rezervna kopija biračkog spiska koja se čuva u Bijelom Polju, kao i brojni drugi državni dokumenti, hakeri bi mogli da imaju pristup ličnim podacima građana, što bi moglo da ima nesagledive posljedice.

I pored kopije, postojala bi mogućnost manipulacije biračkim spiskom, pa bi vjerovatno moralo da dođe i do odlaganja najavljenih izbora. Srećom, do toga neće doći.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su „Danu“ da je evidenacija biračkog spiska izvedena evidencija iz elektronskih registara i evidencija koje vodi MUP (centralni registar stanovništva i registar prebivališta).

– Interni registri i evidencije koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova nijesu do sada bili predmet hakerskih napada. Ministarstvo unutrašnjih poslova za vođenje svih elektronskih evidencija koristi internu mrežnu infrastrukturu, a u cilju preventivnog djelovanja i potpune izolacije internih elektronskih registara i evidencija preduzeti su određeni koraci iako do sada nijesu primijećeni hakerski napadi nad tim sistemima – kaže se u odgovoru na pitanje „Danu“ Ministarstva unutrašnjih poslova.

Postoji rezervna kopija

Muhamed Đokaj ukazuje da bi MUP trebalo da ima rezervnu kopiju biračkog spiska i tako preduprijedi štetu u smislu postojanja evidencije birača.

– Postoji opcija da hakeri rade šta hoće s podacima, pa i da ih i mijenjaju ili da uz moju adresu stave tuđu i tako naprave konfuziju, ali sve se to rješava sa bekap podacima, koje MUP vjerovatno ima. Ipak, ovdje je najveći problem ako podaci građana završe u rukama trećih lica – ističe Đokaj.

Inače, Agencija za zaštitu ličnih podataka vrši poslove nadzornog organa utvrđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. U vršenju poslova iz svog djelokruga, Agencija je samostalna i nezavisna i ima svojstvo pravnog lica.

U nadležnosti Agencije je obavljanje upravnih i stručnih poslova u vezi zaštite podataka o ličnosti.

Zbog svega ovoga, treba očekivati da državni organi, prije svih MUP i Vlada, daju odgovore na pitanja Agencije o zaštićenosti ličnih podataka građana, prilikom ovog sajber-napada.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Muhamed Đokaj kaže da se u nekom slučaju dogodilo da se hakeri zaista dočepaju biračkog spiska, onda bi to značilo da mogu napraviti problem svakom građaninu, jer mu imaju matični broj i adresu. On ističe da će Agencija pokrenuti postupak utvrđivanja činjeničnog stanja u cilju otkrivanja štete koju su pričinili hakeri, a koja se odnosi na zaštitu privatnosti građana i njihovih ličnih podataka.

– Pozivam MUP i Vladu da sarađuju, jer postupak se mora sprovesti – ističe Đokaj.

On upozorava da, ukoliko bi hakeri imali birački spisak, to bi bio veliki propust države koja ga nije adekvatno zaštitila.

– U biračkom spisku stoji ime, prezime, matični broj, adresa, a s tim hakeri mogu da rade šta im je volja. Mogu da pristupe bankovnim računima građana, zdravstvenim podacima, riječju, svemu. To je veliko zlo kada podaci o svima nama završe kod trećeg lica koje nije ovlašteno da rukovodi zbirkama podataka – navodi Đokaj.

Izvor-dan.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu“

Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.