sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / HPV vakcinacija prioritet u Crnoj Gori

HPV vakcinacija prioritet u Crnoj Gori

S obzirom na učestalost javljanja i težinu obolijevanja od karcinom grlića materice, HPV vakcinacija je prioritet u Crnoj Gori, kažu čelnici zdravstva. Vakcinacija počinje sredinom septembra, a cilj je da se obuhvati 90 odsto djevojčica do 15 godina.

Posljednja istraživanja pokazala su da HPV vakcina može da smanji rizik od raka grlića materice za skoro 90 odsto. U Crnoj Gori stvoreni su svi preduslovi da vakcinacija pocne sredinom septembra. Zato ministar zdravlja apeluje na roditelje.

„Zato bih i ovom prilikom svim roditeljima poslao snažnu poruku da ne nasijedaju na neprovjerene i naučno neutemeljene tvrdnje i predrasude o vakcinaciji, već da budu odgovorni i što prije zaštite svoju djecu“, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Cilj je da se vakciniše 90 odsto djevojčica uzrasta do 15 godina. Jer učestalnost obolijevanja od karcinoma grlica materice u Crnoj Gori zabrinjava.

Mina Brajović, šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije, kaže da je prema statistici SZO u regionu Evrope Crna Gora na čelu neslavne kolone i prva je zemlja po učestalosti obolijevanja sa stopom od 26.2 i umiranja sa stopom 10.5.

Stoga je imunizacija prioritet.

„Potpuno smo svjesni da pocetak nije lak i da nas izazovi o unapređenju, sirenju očekuje naredne i u godinama koje slijede“, kazao je direktor IJZ-a Igor Galić.

Studije su pokazale da vakcina štiti od zaraze HPV virusom najmanje deset godina, iako stručnjaci očekuju da traje i znatno duže ali i da je najefikasnija ako se primi prije nego što dođu u kontakt s virusom.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.