četvrtak , jun 17 2021
Početna / Vijesti / Ekonomija / Hrana za godinu poskupila 40 odsto

Hrana za godinu poskupila 40 odsto

Pandemija koronom izazvala je svjetsku ekonomsku krizu koja već 14 mjeseci ugrožava egzistenciju ljudi. U Crnoj Gori cijene ne miruju, jedino mliječni proizvodi nisu poskupili.

O cunamiju poskupljenja hrane u piše Fidelity consulting.

„Ako vam se učinilo da su, tokom poslednjih 12 mjeseci, cijene osnovnih životnih namirnica prilično „skočile“, ne brinite – niste poluđeli.

Naime, indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, pokazuje da je hrana u maju 2021. godine skuplja za čak 39,7% u odnosu na maj 2020. godine.

Tako je – hrana je za godinu dana poskupjela gotovo 40%.

Za 12 mjeseci, najviše je poskupilo ulje (čak 124%), šećer (57%), žitarice (37%), mliječni proizvodi (28%), dok je najmanje poskupilo meso (svega 10%).

Crna Gora je, nažalost, država koja ekstremno zavisi od uvoza hrane. Na toj poraznoj činjenici posebno treba „zahvaliti“ neoliberalnom ekonomskom modelu koji je bio brižljivo podržavan i nesebično promovisan od strane nekadašnje vlasti.

Za izmjenu takvog modela ekonomskog razvoja, trebaće nam NAJMANJE 10 GODINA pune ekonomske stabilnosti. E da, ako ne poludimo.“

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

euro-640x360

Preko 100.000 eura u bankama drži 1.887 građana

Ukupni depoziti fizičkih i pravnih lica na kraju prošle godine iznosili su 3,38 milijardi eura, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *