sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Hrapović: Nema mjesta panici, građani da budu oprezni

Hrapović: Nema mjesta panici, građani da budu oprezni

Laboratorije Instituta za javno zdravlje posjeduju sve potrebne dijagnostikume da nesmetano i samostalno sprovode dijagnostiku novog soja koronavirusa, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović na konferenciji nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Hrapović i više članova Nacionalnog koordinacionog tijela saopštavaju detalje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, uključujući dosadašnje realizovane aktivnosti i plan države za suočavanje sa rizikom infekcije koronavirusa.

“Zdravstveni sistem je organizovan, funkcionalan i operativan da odgovori na sve. Rizik po zdravlje se smatra umjerenim. Nema mjesta panici, niti jednog oblika panike. Pozivamo građane da budu u povišenom stanju opreza”, kazao je Hrapović.

Vjerovatnoća da virus dodje u državu se, ističe ministar, povećava uprkos mjerama koje se sprovode.

“Ukoliko se pojavi neka osoba zaražena koronavirusom, sve službe u Crnoj Goir će biti spremne da odgovore tom zadatku. Kao prvo to je KCCG, koji raspolaže dovoljnim kapacitetima na Infektivnoj klinici, a po potrebi smo razradili dodatne scenarije da se određene klinike u KCCG dodatno osposobe i kadrom i opremom”, objasnio je Hrapović.

Hrapović je kazao da su svi putnici koji su došli iz rizičnih područja stavljeni pod nadzor najmanje 14 dana.

“Naloženo je kineskoj kompaniji CRBC da počne sa pripremom kampa Lopate dva za potrebne prihvatne izolacione stanice, to jest pooštrenog nadzora za radnike koji dolaze i koji će provesti u izolaciji najmanje 14 dana, po eventualnom povratku u Crnu Goru”, ističe Hrapović.

On je preporučio da se odlože putovanja u pogođena područja koliko god je moguće.

“Neophodno je izbjegavanje bliskih kontakata sa osobama koje pokazuju simptome bolesti”, savjetuje Hrapović.

Govoreći o mogućem karantinu, Hrapović navodi da Zoganj u Ulcinju ostaje, ali da Ministarstvo razmatra još neke lokacije.

Direktor KCCG Jevto Eraković ponovio je da su juče uradili jednu simulaciju kada su postavili dva šatora pored Klinike za infektivne bolesti za potrebe zaposlenih, odnosno, za zamjenu kontaminirane zaštitne odjeće osoblja koje bi radilo sa pacijentima koji su pod sumnjom ili su oboljeli od koronavirusa.

“KCCG je apsolutno spreman da zbrine pacijente”, poručuje Eraković.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.