subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Hronika dešavanja: Dritana zovu u pomoć, Krivokapića izbjegavaju

Hronika dešavanja: Dritana zovu u pomoć, Krivokapića izbjegavaju

U saopštenju DPS-a, nakon današnjeg sastanka  lidera DPS, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Force, Liberalne partije i HGI, ističu da je jednoglasno dogovoreno zajedničko djelovanje ovih partija u okviru saveza za evropsku, građansku, antifašističku Crnu Goru. Neki od sugrađana pitaju se da li su sva dešavanja prethodna tri dana – napadi na pravoslavne i islamske  vjerske objekte, članove SD i BS, dio postignutog dogovora koji je danas i javno objavljen?

Danas je u Pljevljima boravio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić a razlog je trenutna situacija u Pljevljima gdje su u nekoliko navrata na meti ciljanih napada bili muslimani ovog grada I njihova imovina, navodi se na fejsbuk stranici Islamske zajednice CG.

Reis Fejzić u posjeti Pv, foto fejsbuk
Reis Fejzić u posjeti Pv, foto fejsbuk

Screenshot_20200902_214846_com.facebook.katana

Ono što je zabrinulo mnoge sugrađane jeste činjenica da je reis Fejzić prije policije otkrio počinioce nemira u Pljevljima izjavom da su “protekli događaji proizvod nesmotrenih I organizovanih slavlja izborne pobjede”. Čudno je da danas reis Fejzić nije primio sugrađanina Smaila Demirovića, koga su juče napali članovi DPS islamske vjeroispovjesti, a koji je slučaj prijavio policiji.

Smailu Demiroviću napadači polomili ruku
Smailu Demiroviću napadači polomili ruku

Još je čudnije da je juče Mešihat Islamske zajednice u Pljevljiva pozvao Dritana Abazovića, lidera Koalcije “Crno na bijelo”, koji nije ni direktor Uprave policije, ni minister unutrašnjih poslova, a da je sa druge strane efendija Samir Kadribašić odbio da se susretne danas sa liderom Koalicije “Za budućnost CG”, čije se pristalice direktno targetiraju kao počinioci incidenata u Pljevljima. Kadribašić je odložio susret zbog obaveza prema reisu iako je Krivokapić kazao da će sačekati da efendija završi preuzete obaveze. Čitaoci su označili kao vema zapaljivu izjavu efendije Kadribašića, datu ALdžaziri: Upozoravam da više ne mogu kontrilisati nikoga, ne nakon ovoga. Do sada sam pokušavao, smirivao, u izjavama ublažavao stanje I pozivao na razum, da stanemo svemu u kraj ali više ne mogu. Ne mogu više nikog živog kontrolisati, daj Bože ovo završi dobro”.

Al Džazira stigla iz BiH
Al Džazira stigla iz BiH

“Reis IZ-e u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić se u neposrednom razgovoru sa čanovima Medžlisa, te glavnim imamom I predsjednikom upoznao o detaljima nasrtaja na imovinu IZ-e i njenih članova u proteklim događajima koji su proizvod nesmotrenih i organizovanih slavlja izborne pobjede”, objavljeno je stranici IZ u CG.

Još je čudnije danas bilo mnogim Pljevljacima prisustvo televizije ALdžazira u Pljevljima. Kako su uspjeli tako brzo da se organizuju (održe redakcijski kolegijum,izvrše testiranje novinara na koronu, ostave u putu oko četiri sata) i proprate dešavanja o kojima je javnost saznala jutros oko devet. Čitav dan njihov auto za prenos uživo stajao je nepropisno parkiran u centru grada i niko od policije nije reagovao, niti pokušao da napiše kaznu za nepropisno parkiranje.

Nepropisno parkiran auto Aldzazire
Nepropisno parkiran auto Aldzazire

Troje sugrađana je danas na terasi hotela čulo razgovor dva čovjeka Aldžazire koji su u telefonskom razgovoru tvrdili da u Pljevljima nema ništa I da treba da se vrate kući.

-Morate ostati noćiti. Možda će se noćas nešto dešavati, budite u pripravnosti, prenio je poruku svom kolegi novinar koji je razgovarao telefonom, kazalo nam je troje sugrađana koji su danas čuli telefonski razgovor novinara Aldžazire.

Iako niko od sugrađana ne zna ko su počinioci sinošnjeg događaja na fejsbuk profilima javili su se Pljevljaci, Sabahudin Jonuz i Dragan Gašo Mrdak, koji demantuju glasine da su to uradili Jonuzovi srodnici i Mrdak. Mrdak navodi da je zbog verbalnih prijetnji na društvenim mrežama samoinicijativno pristupio Centru bezbjednosti Pljevlja sa zahtjevom da se pronađe izvršilac djela sa kojim nema nikakve veze.

Objava Dragana Gasa Mrdaka
Objava Dragana Gasa Mrdaka

Jonuz je kazao da su njegov sin Nihad, brat Jasmin i sestrić Nedžad Felahović pozvani u CB da daju izjavu, ne pojašnjavajući zašto su baš oni pozvani ali tvrdeći da su sinoć bili zajedno u njegovoj kući.

Objava Sabahudina Jonuza
Objava Sabahudina Jonuza

Uprkos najavama na društvenim mrežama dva patriotska skupa za odbranu Crne Gore ni jedno okupljanje nije prijavljeno policije pet dana prije održavanja. Još je čudnija činjenica da je istu objavu prenio DPS Crne Gore poričući da oni organizuju skup. Ljudi koji pozivaju na skup poručuju da će zapaliti Podgoricu ako treba samo da ne padne CG u četničke ruke a poslanik poslanik i portparol DPS Marko Nikolić izjavio je da će podržati skupove mira I ljubavi. Poziv na skupove pod nazivom “Crna Gora te zove, nemaš drugi izgovor” ili “Crnogorci ne budite tuđa metla I lopata” koji su navodno za odbranu CG, sjutra u Cetinju I 6.septembra u Podgorici, na društvenim mrežama dijele članovi DPS, aktivisti I simpatizeri.

Skupovi ljubavi za koje se ne zna organizator
Skupovi ljubavi za koje se ne zna organizator

Zvanično patriotski skupovi nisu prijavljeni ali je policija TV “Vijesti” saopštila da će ih obezbjeđivati okupljanje, dok je to odbijala da  radi kada su u pitanju bile uredno prijavljene litije za odbranu svetinje. Prije par mjeseci tek nakon intervencije ambasadorke Velike Britanije u CG policija je obezbjeđivala javni skup koji je svaki put prijavljen po zakonskoj proceduri.

Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Aleksandar Saša Zeković, državni sekretar, dr Ismet Latić, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama i Mirela Ramčilović, savjetnica, boravili su danas u radnoj posjeti Pljevljima povodom intenziviranja nasilja u toj opštini i u saopštenju naveli da će Crna Gora svim građanima Pljevalja osigurati bezbjednost te da nema potrebe za ponuđeno samoorganizovanje pripadnika pravoslavne vjeroispovjesti koji se nude da brane islamske svetinje.

Poruke mržnje, policija ne reaguje
Poruke mržnje, policija ne reaguje

Četvrti dan promjena u Pljevljima kakav će nam osvanuti I o čemu će nas Al džazira obavjestiti vidjećemo sjutra? Dok su oči javnosti uprte u Pljevlja pojavljuju se mnogobrojne objave na društvenim mrežama kojim se prijeti Srbima a policija nikoga ne hapsi zbog širenja mržnje I ugrožavanja javnog reda I mira. Izvjesni Zdravko Lazarević objavio je “…Ako tako bude ne preostaje ništa drugo nego pušku na rame, pa redom od vrha glavne pa dalje do zadnjeg!Ili mi ili oni! Kao što su uradili Hrvati!”

Ko je danas ugrožen u Crnoj Gori i kome se crtaju mete?

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Crkva-sv-Kozme-i-Damjana-osvecenje

Poziv na proslavu hramovne slave Sv. Kozme i Damjana u Strahovom Dolu

Slava crkve Svetih Kozme i Damjana, u Strahovom Dolu proslaviće 14. jula hramovnu slavu. Jutarnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *