sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / “Hvala” piromanima u doba COVIDA-19

“Hvala” piromanima u doba COVIDA-19

Svjedoci smo prethodnih mjeseci pandemije koja u svijetu odnosi na hiljade života dok je na stotine hiljada ljudi zaraženo. Pandemija čini se tek uzima maha u Evropi. Posebno je to izraženo u Španiji i pogotovo u susjednoj Italiji.

Mnoge zemlje pa tako i naša prethodnih sedmica donijele su niz zabrana, naredbi i obustava (koje se manje više poštuju) a sve sa ciljem da se širenje pandemije obuzda, kako bi se na pravi način ona mogla kontrolisati i neutralisati. Ako se i desi da se donijete zabrane, naredbe i obustave ne poštuju država ima mehanizme da ih svojim represivnim aparatom primijeni.

Tako prethodnih dana svjedočimo mnogim privođenima i hapšenjima lica koja se ne pridržavaju mjera samoizolacije, obustave rada lokala, trgovinskih radnji i drugih objekata kojima je to zabranjeno. Postoje i druge zabrane kojih se pojedinci ne pridržavaju smatrajući da ih zaslužena kazna neće stići jer ih prethodno iskustvo tome uči.

Najdrastičniji primjer kršenja zabrana neodgovornih građana opštine Pljevlja, a koje se ne odnose i nisu povezane sa COVID-19 je zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru i izazivanje požara sa teškim posledicama po zdravlje ljudi, njihovu imovinu i životnu sredinu. Za takva (ne)djela Zakonom su predviđene višegodišnje zatvorske kazne.

Slučajevi takvih (ne)djela, prethodne nedjelje su se dešavali širom pljevaljske opštine u kojima je nažalost izgubljeno i ono najvrijednije – ljudski život. Stradali su pred vatrenom stihijom i mnogi pomoćni objekti kao i kućna ognjišta. Požarima su uništeni hiljade hektara mlade četinarske šume, zasadi voćnjaka, stubovi elektro mreže, ugroženi mnogi lageri građe, gateri, seoska groblja…

1 pozar

2 poyar

3 poyar

4 poyar

6 poyar

Vatrogasci-spasioci Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja su u periodu od 16. do 21. marta gasili 50 takvih požara u Crljenicama, Maljevcu, Bušnjama, Kalušićima, Velikim Krćama, Gotovuši (3), Bogiševcu, Donjoj Rudnici, Vrulji (2), Šljivanskom, Ševarima (2), Mijakovićima, Devetoj, Katunu, Dabovini, Bitinskom polju, Malim Krćama, Glavici, Kosanici (4), Pauču, Kruševu, Bušnjama, Trlici, Boščinovićima (2), Jugovu, Popovom Dolu, Dubočici, Srdanovom Grobu, Brvenici, Vracama, Glisnici, Rivinama, Zabrđu, Matarugama, Selcu, Purićima, Košarama, Glibaćima, Milunićima, Otilovićima, Kovaču, Tari, Vijencu…

U navedenim požarima izgorelo je 10-tak pomoćnih objekata i jedna kuća dok se broj spašenih objekata slobodno možemo reći mjeri na stotine.

Iako je većina naših sugrađana mogla sebi da priušti toplinu porodičnog doma i mirovanje preporučeno od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, vatrogasci-spasioci to nijesu mogli već su na prvoj liniji, po “šumama i gorama” proveli ukupno 423 radna sata rizikujući svoje živote a potom i zdravlje svojih porodica.

Krajnje je vrijeme da iza sebe ostavimo sve podjele i da ovaj put u ovako teškoj situaciji koja zahtjeva mnoga odricanja, jedinstveno odbranimo interese svoje države, svog grada i svojih porodica. Pokažimo da smo u ovako teškoj situaciji odgovorni i disciplinovani zbog interesa svojih porodica i šire društvene zajednice.

Pridržavajmo se svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje i pokažimo svima da su Pljevljaci u skladu sa svojom tradicijom, kulturan i odgovoran narod, posebno u teškim vremenima kad je zajedništvo svih građana prioritet.

U ime vatrogasaca-spasilaca i njihovih porodica “hvala” piromanima. Takođe “hvala” i onima koji se bave sprovođenjem odluka, naredbi i zabrana te rade na identifikovanju i procesuiranju piromana.

 

Izvor PV informer

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.