subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Imaju li smisla pregovori MCP I Vlade CG posle izjave njenog ministra kulture?

Imaju li smisla pregovori MCP I Vlade CG posle izjave njenog ministra kulture?

Stav Vlade Crne Gore apsolutno je jasan – Zakon o slobodi vjeroispovijesti sprovodiće se u potpunosti, pri čemu ćemo voditi računa da nijedna strana koja je njime tretirana ne bude zakinuta na bilo koji način, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u intervjuu za Dojče vele, tokom zvanične posjete Berlinu.

Komentarišući aktuelne proteste u zemlji, Bogdanović je istakao da su oni samo dodatna potvrda demokratskih kapaciteta koje je dostigla Crna Gora.

“Jedna vjerska organizacija, više političkih stranaka i dio stanovništva imaju pravo da slobodno iskažu neslaganje i dok god ono bude mirnog karaktera, to je u potpunosti njihovo pravo koje niko, a posebno Vlada Crne Gore, neće suzbijati ni na koji način. No, naspram toga, na nama je da uradimo ono što su već učinile gotovo sve evropske države – da uvedemo crkvu u sistem i da regulišemo pitanja koja su tretirana Zakonom o slobodi vjeroispovijesti”, poručio je Bogdanović.

Bogdanović lijevo

 

Naglasio je i da će vjerske zajednice i vjernici koji su do sada bili u crkvama, njih nesmetano moći da koriste i ubuduće.

“Sekularna smo država i poštujemo pravo svih građana na slobodu vjeroispovijesti. No, ta sloboda i imovinsko pravo su dvije potpuno različite stvari. Na nama je da regulišemo upravo imovinska pitanja, uz utvrđivanje činjenica o tome da li je bilo nezakonitih upisa i na koji način”, napomenuo je Bogdanović.

Podsjećajući da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ni u kom slučaju nije protiv SPC, niti protiv bilo koje druge vjerske organizacije, Bogdanović smatra i da treba postaviti pitanje zašto SPC do danas odbija da se registruje kao pravno lice.

“Kao što znate, vlada jedne države ne može potpisati ugovor sa nekim ko je na papiru neformalna organizacija. Ukoliko se ne varam, ista crkva je uredno registrovana u Republici Srbiji, tako da ne znam šta ih sprječava da isto postupe i u Crnoj Gori“, kazao je Bogdanović.

U intervjuu za Dojče vele, govorio je i o aktuelnoj medijskoj situaciji u zemlji osvrnuvši se i na novu medijsku legislativu. Odgovarajući na pitanje da li hapšenje novinara u ovako napetoj situaciji u zemlji može doprinijeti smirivanju strasti, Bogdanović izričit je u stavu da zakone svi moraju poštovati.

“I to svima mora biti jasno. Država mora reagovati tamo gdje postoje sumnje da je neko izvršio krivično djelo izazivanje panike i nereda, shodno Krivičnom zakonu Crne Gore, ako se ne varam, član 398”, rekao je Bogdanović.

Čvrsto je uvjeren i da nova medijska legislativa, koja će uskoro biti usvojena u Parlamentu, donosi znatno bolje mehanizme, da su mnoga rješenja u skladu sa savremenom evropskom praksom i da daju državi još bolje instrumente da pruži podršku i sigurnost radu medija.

Razumijem da postoje strane koje osporavaju nove mehanizme, no upravo ova godina i neke lažne objave dijela medija, koje su prijetile da izazovu tešku društvenu krizu, u trenutku velikih tenzija uvjerile su nas da je potrebno preduzeti određene korake na tom planu. Jer, ukoliko medij pod pouzdanim izvorom pokuša unijeti paniku i razdor, a sve zbog neistinite informacije koju im je, na primjer, proslijedio strani diplomata – to je sve osim odgovornog pristupa. Zbog toga država mora da reaguje ako bilo ko čini krivična djela”, zaključio je Bogdanović.

 

izvor: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.