ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Islamska zajednica CG očekuje da im se vrate nekadašnji vakufi Husein pašine džamijejanićaije

Islamska zajednica CG očekuje da im se vrate nekadašnji vakufi Husein pašine džamijejanićaije

 

Na svečanoj akademiji povodom obilježavanja jubileja 450 godina od izgradnje Husein pašine džamije, 8.juna u Domu kulture,  u organizaciji Islamske zajednice u CG ,  poručeno je da je Crna Gora prva u Evropi zvanično priznala islam 1905. godine Ustavom knjaževine Crne Gore. Crnogorska Islamska zajednica od Crne Gore očekuju da im se vrate nekadašnji vakufi ili zadužbine Husein paše Boljanića, koje je u svom govoru pomenuo ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Govoreći o istorijskim podacima džamije, podignute po uzoru na carigradsku medresu, Bogdanović je govorio o raskošnom enterijeru neimara graditelja, skladu duhovnog i estetskog, podsjećajući da je vakuf Husein paše imao: džamiju, mezaristan, šadrvan, sahat kulu, turbe, nekter, hamam, 34 dućana, 2 kahve, 7 magaza, 5 brveverica, 2 hana , 2 sobe, milet bašču, aščinicu, 2 placa, 2 bašte, 2 kuće, 5 njiva i 8 čitluka.

-To obilje nam svjedoči o punoći društvenog, duhovnog i kulturnog života ovih prostora, kao što nas i obavezuje na temeljna i sveobuhvatna istraživanja, što jeste preduslov za dodatnu kulturnu i turističku valorizaciju Pljevalja i okoline. Zdanje nije samo utočište vjernicima već svima onim kojima je potrebno utočište od trivijanog životnog sadržaja. Svojom izuzetnom ljepotom Husein pašina džamija nikog ne ostavlja ravnodušnim pred ubjedljivom primjerom jedinstvenog arhitektonskog sklada i ornamentalne vještine. Moramo stalno podsjećati na vrijednosti koje baštini ovo podneblje i truditi se da sačuvamo njegovo materijalno nasleđe jer tako  čuvamo najbolji dio pprošlosti kao važnu smjernicu za sadašnje i buduće izazove, rekao je Bogdanović podsjetivši na legendu o izgradnji Husein pašine džamije koja „ne pripada sferi naučne egzaktnosti“  priču o domišljatom paši koji je umnogome povećao prostor za gradnju džamije (volujskom kožom isječenom na tanke kaiše) koji mu je dao iguman Manastira Svete Trojice a koji je trebaolo da bude veličine jedne volujske kože.Aleksandar Bogdanović

Devedesetminutnoj svečanosti prisustvovalo je pet ministara iz crnogorske Vlade: kulture Aleksandar Bogdanović, zdravlja Kenan Hrapović, rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, odbrane Predrag Bošković, za ljudska i manjinska prava Mehmed Zengu, predsjednik opštine Mervana Avdovića, prof. dr emeritus Enesa Pelidija, predsjednik organizacionog odbora za proslavu jubileja, amabasadorku Turske Songul Ozan, direktor TIKE, reis Rifat Fejzića, direktor Zavoda za zapošljavanje CG Suljo Mustafić i predstavnici Srpske pravoslavne crkve svešenik Ognjen Perković i Milnko Gazdić i lokalne vlasti.

-Bog nas je stvorio i podijelio na narode i plemena da bi se upoznali, to je svrha stvaranja ovoga svijeta. Poenta je da budemo dobri ljudi i ništa više od toga. Za nas je ovo, draga braćo i seste, veliki datum od Ulcinja do Pljevalja, koji pokazuje institucionalni kontinuitet islama i Islamske zajednice na ovim prostorima koji je kasnije potvrđen u novijoj istoriji CG.

Rifat Fejzić

Hrvati su se hvalili da su drugi u Evropi koji su islam zvanično priznali za vjeru a prva je to uradila Austrija 1908. godine, rekao je Fejzić, ističući da ih je na simpozijumu u Zagrebu  sve pomjerio za jedno mejsto unazad.

-Crna Gora je prva u Evropi zvanično priznala islam 1905. godine Ustavom knajaževine Crne Gore i islam je postao ustavna kategorija. Ima izreka koja kaže: ako neko nekada izda zbog vas, znajte da će i vas nekada izdati radi nekog trećeg. Muftija Karađuzović, poglavaru muslimana u CG strašno se protivio 1918. godine ukidanju crnogorske nezavisnosti. Dakle, mi nikada nismo izdali CG,  i nadam se da je nikada nećemo izdati, da je CG naša zemlja. Ali isto tako očekujemo od Crne Gore, ja neću ništa reći, samo da ministri prime k znanju, govor ministra kulture koji je nabrajao vakufe Husein pašine džamije, koji danas na žalost nisu u sastavu Islamske zajednice (IZ) i službi  Husein pašine džamije.

Na jubileju obilježavanja četiri i po vijeka Husein pašine džamije IZ je zvanično upostavila godišnje priznanje „Husein paša Boljanić“, kao izraz zahvalnosti zaslužnim ljudima koji pomažu IZ i naj službenica IZ. Ovogodišnje priznanje dobili su Đorđe Džuverović, dao ogroman doprinos i velika sredstva da se potpuno rekonstruiše džamija, i hafiz Sulejman Bugari, kao naj službenik priznanje.

Na svečanosti su tri hora, pljevaljski Husein pašine džamije, novopazarski Đulistan i podgorički Medrese Mehmed Fatih, pjevali muslimanske vjerske pjesme ilahije i kaside.

Hor PV HPDŽHor Medrese Mehmed FatihHor Đulistan

Opširnije u novom broji PV novina od 15.6.2019.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Dželatović: Nemamo više pravo da ćutimo o zločinima nad Srbima

„SRPSKO SRCE JOHANOVO“ VESELINA DŽELETOVIĆA ZAVRIJEDILO OGROMNU PAŽNJU PLJEVLJAKA U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.