ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Ispit bogobojaznosti, predanosti, strpljivosti i ustrajnosti

Ispit bogobojaznosti, predanosti, strpljivosti i ustrajnosti

 Ramazanski Bajram

Nakon jednomjesečnog posta po muslimanskom kalendaru, nastupa trodnevni praznik bajram, koji muslimani u svijetu obilježavaju svečano i gotovo na identičan način.

Ramazanski post je jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana. Tokom svih dana ramazana muslimani se uzdržavaju od hrane, pića i ostalih užitaka od zore pa do zalaska sunca. Nakon isteka mjeseca posta, ramazanski bajram počinje zajedničkom jutarnjom molitvom u džamijama ili musalama – mjestima na otvorenom prostoru, gdje može stati veći broj vjernika, 45 minuta poslije izlaska sunca. Nakon bajramske molitve, u tradiciji muslimana je odlazak na mjesno groblje i posjeta mezarima umrlih članova porodice. Potom se nastavlja sa posjetama bliže i dalje rodbine i komšija, gdje se dijeli bajramska radost. Za vrijeme bajramskih posjeta služi se šerbe, kafa i baklava.

Prvi dan bajrama priprema se porodični bajramski ručak koji obiluje tradicionalnim jelima, a porodica se obično okuplja kod roditelja ili kod najstarijeg člana u porodici.

Centralni bajram namaz u Husein pašinoj džamiji počeo je u 5 sati i 38 minuta, a predvodio ga je glavni imam Samir ef. Kadribašić. U bajramskoj poruci efendija Kadribašić je govorio o značaju mjeseca ramazana u životu svakog muslimana

„Ramazan za vjernika predstavlja obračun sa samim sobom. U njemu čovjek suzbija svoje strasti i nagone, u njemu vjernik polaže ispit bogobojaznosti, predanosti, strpljivosti i ustrajnosti. Vjernici se tokom meseca ramazana napajaju duhovnom energijom koja im je neophodna tokom čitave godine, zato se od njih i očekuje da budu primjernog ponašanja u svojim postupcima i nakon ramazana“, kazao je Kadribašić.

„Post je znak strpljivosti, a u strpljivosti je pobjeda. Nije junak onaj ko pobijedi drugoga, već je junak onaj ko se strpi pri iskušenju i ko savlada samog sebe. Ramazanski bajram je dan radosti zbog pobjede vernika, koji je svome tijelu uskratio slast jela i pića, ukrotio svoje strasti i čuvao svoj jezik od ružnog govora. Vjernik je radostan u ovom danu jer se odazvao naredbi svoga Gospodara.

detalj iz Husein pasine dzamije 18

Zato ne dozvolimo da nas toplina našeg doma oslabi u suosjećanju i pomaganju onima koji doma nemaju. Ne dozvolimo da nas izobilje naših trpeza udalji od onih koji nemaju, nažalost takvih je puno danas. Ne dozvolimo da nas mir i sloboda kao najveće vrijednosti koje ovdje uživamo učine bezosjećajnim za sve obespravljene, protjerane i ratom zahvaćene, čemu danas svjedočimo pri svakodnevnom prolasku i boravku migranata u našem gradu. Radimo svi na jačanju moralnih vrijednosti kod ljudi, kojih je na žalost danas sve manje. Molim uzvišenog Stvoritelja da primi naš post, ibadete u mjesecu ramazanu, kao i sva dobra djela koja smo učinili“, istakao je u bajramskoj poruci efendija Kadribašić.

Jakub Durgut

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.