subota , 1 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Kultura / Istorijsko nasleđe potisnuto političkim aktivnostima?

Istorijsko nasleđe potisnuto političkim aktivnostima?

Na skorašnji poklon po 10 Pobjedinih izdanja, ili 160 istorijskih knjiga, za 16 obrazovnih ustanova u Pljevljima, koji je sponzorisao Rudnik uglja, reagovali su negativno mnogi sugrađani jer smatraju da sadržaj pojedinih knjiga ne doprinosi aktivnosti promocije obrazovanja i očuvanja crnogorske istorije, kulturnog i istorijskog nasljeđa. Smatraju da knjiga „Početak srpske okupacije“ ne priliči ustanovi koja je proslavila 119. rođendan a čiji je naziv 1901. g. bio „Srpska gimnazija u Pljevljima“. Uručenje knjiga izvršeno je u pljevaljskoj Gimnaziji, 19.novembra, a izdavač je poručio da su se odlučili za sjever CG jer su procjenili da je na sjeveru bibliotečki fond „na žalost,najsiromašniji i da je najveća potreba da ga obogaćujemo“. Direktorica Gimnazije Ljiljana Bajčetić zahvaljujući na poklonu reagovala je indirektno samo na navode o „siromaštvu“ bibliotečkog fonda u Pljevljima ističući da je gradska biblioteka jedna od najbolje opremljenih u Crnoj Gori a da Gimnazijsko biblioteka ima oko 20.000 knjiga, koje je čine jednom od najopremljenijih.

Pljevaljska Gimnazija je 18.11.1901.g  osnovana pod nazivom Srpska gimnazija u Pljevljima i predstavljala jednu od četiri srpske gimnazije na teritoriji Osmanskog carstva, uz carigradsku, solunsku i srpsku gimnaziju u Skoplju.

Istorijsko nasleđe pljevaljske Gimnazije ne može biti prekrajano niti zaboravljeno u bilo kojoj prilici. Još je bolnije kada se pod plaštom „siromaštva“ bibliotečkog fonda i u cilju promocije obrazovanja falsifikuju istorijske činjenice.

 

Osnivački pečat iz 1901. godine Gimnazije "Tanasije Pejatović"
Osnivački pečat iz 1901. godine Gimnazije „Tanasije Pejatović“, foto Vikipedija

pobjeda 1IMG-6fe389ee376bc416be7c6a0b95de4e1d-V

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Margita Magi Stefanović – „neponovljiva princeza“ jugoslovenske rok scene

Sklonost prema muzici ćerka jedinica proslavljenog reditelja Slavoljuba Stefanovića Ravasija pokazuje već u osnovnoj školi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.