četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Ivanov: Očekuju se češće ekstremne vremenske i klimatske pojave

Ivanov: Očekuju se češće ekstremne vremenske i klimatske pojave

U Crnoj Gori, zbog promjene klime, treba očekivati češće ekstremne vremenske i klimatske pojave, poput toplotnih talasa, ekstremnih temperatura, suša, oluja i jakih kiša koje dovode do poplava. To je agenciji MINA kazala načelnica Odsjeka za primijenjenu meteorologiju i klimatske promjene u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS), Mirjana Ivanov.

Ona je rekla da praćenja i ocjene pokazuju da se klima Crne Gore mijenja kao posljedica globalnih klimatskih promjena i varijabilnosti.

Od 2000. pa do sada, u sjevernom regionu je bilo više toplih perioda tokom godine nego što je uobičajeno za to područje, i manji broj mraznih dana, rekla je načelnica Odsjeka za primijenjenu meteorologiju i klimatske promjene u ZHMS.

– Od 2000. pa do sada, u sjevernom regionu je bilo više toplih perioda tokom godine nego što je uobičajeno za to područje, i manji broj mraznih dana, rekla je Ivanov.

Ona je kazala da se vegetaciona sezona produžila, naročito na Žabljaku.

Ivanov je kazala da su u središnjem i primorskom regionu evidentne pozitivne promjene u broju ljetnjih i tropskih dana, toplih dana i noći, dužine i broja toplotnih talasa.

– Trend je pozitivan, rastući s vremenom, dok za razliku od sjevernog regiona nema velikih promjena u broju mraznih dana niti u dužini vegetacione sezone, kazala je Ivanov i dodala da je izuzetak Bar gdje je broj mraznih dana znatno manji.

Ona je kazala da su klimatske promjene uticale i na podzemne vode što, kako je navela, već predstavja potencijalan problem u budućnosti.

Ivanov je pojasnila da deficit padavina znači i da je sadržaj vode u tlu znatno smanjen, zbog čega biljke otežano crpe vodu iz zemljišta i polako venu.

– Imajući u vidu da se već nalazimo u toplijoj klimi, treba očekivati češće ekstremne vremenske i klimatske događaje poput toplotnih talasa, ekstremnih temperatura (prvenstveno visokih), suša, oluja, jakih kiša koje dovode do poplava, rekla je Ivanov.

Kako je kazala, hladnih talasa u Crnoj Gori će biti manje u odnosu na klimatološku normalu 1961-1990, a osmatranja pokazuju da će biti manje i mraznih dana.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.