ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Iz Antene M tvrde: Novinarka je postupila po novinarskim standardima, dio izjave je interpretirala, a drugi dio stavila pod znake navoda

Iz Antene M tvrde: Novinarka je postupila po novinarskim standardima, dio izjave je interpretirala, a drugi dio stavila pod znake navoda

Danas je u Osnovnom sudu u Pljevljima nastavljeno suđenje Saninu Raščiću koji se tereti da je svojim izjavama o prirodi i motivima napada koji se 1. septembra 2020. desio u Pljevljima na njegovu štetu, izazvao paniku među građanima u Crnoj Gori.

Sudija Ljiljana Popović  je 15. februara  službeno zatražiila da se portali Antena M i “Pobjeda” izjasne da li su u tekstovima od 1. septembra 2020. prenijeli riječi Sanina Raščića ili je u pitanju viđenje autora tekstova.

Na današnjem suđenju Popović je pročitala dopis Antene M od 9. marta,  koji je potpisao izvršni direktor,  Darko Šuković, dok od “Pobjede” nije dobila traženi odgovor.

U dopisu Šukovića, navodi se, da se nakon više od pola godine novinarka sjeća da je komunicirala telefonom sa Saninom Raščićem povodom napada i da joj je namjera bila da u direktnom razgovoru provjeri tačnost infomacije.

-Sjeća se da joj je Raščić izjavio da je napadnut verbalno i fizički. Sjeća se da je odbio da se razgovr snimi.U takvim okolnostima novinarka je postupila po novinarskim standardima, pa je dio izjave interpretirala sa izostankom navodnika , a drugi, kraći dio, koji je uspjela da zapiše stavila je pod znake navoda – kaže se u dopisu Šukovića i dodaje da „Vjerujem  da se ni u ovom slučaju nijesmo ogriješili o profesionalne standarde i da smo vijest prenijeli vjerodostojno“.

Tužilac Ivan Gačević nije prigovarao, a Popović je predložila nastavak suđenja za 29. mart da bi „urgirala za odgovor od urednika „Pobjede“ Draška Đuranovića“.

Popović je usvojila predlog Gačevića da se pročita demanti portala Antena M od 17. decembra 2020. godine pod naslovom „Raščićeve laži u pakovanju „Vijesti“ u kojem se,  kako je kazao Gačević „potvrđuje sve ono što je optužnim predlogom navedeno kao opis djela koje mu se stavlja na teret“.

Branilac optuženog, Nikola Martinović, istakao je da se u tekstu ne pominje sadržina razgovora, ali da je Raščić imao razgovor sa novinarkom.

Martinović je predlagao da ne bi trebalo čekati odgovor „Pobjede“ jer u spornom tekstu se ne navodi da je novinarka kontaktirala Raščića.

-Smatram da Sud ima dovoljno građe da zaključi pretres i donese odluku – rekao je Martinović. On je kazao da neće doći na završno ročište, te da se „ovde  radi o šikaniranju i zloupotrebi prava jer su današnjim suđenjem rasvijetljene  sve činjenice koje se okrivljenom stavljaju na teret“.

Popović je na to odgovorila da ne misli tako.

-Ne mislim da sam bilo čim šikanirala okrivljenog. Čak sam odlagala pretres kada branilac nije došao – kazala je Popović.

Raščić je ranije  optužio “Pobjedu” da je nekorektno i netačno prenijela njegovu izjavu dan nakon parlamentarnih izbora, kada je policiji prijavio da je napadnut nedaleko od zgrade tužilaštva.Rekao je da su oni napisali ono što on nije rekao, dok je tvrdio i da ga niko iz Antene M nije zvao za izjavu, a da je na njihovom portalu objavljena njegova izjava da ga je pretuklo više osoba i da su ga bespomoćnog ostavili na ulici. Kazao je i da nije demantovao te informacije.

Raščić se u decembru 2020. izjasnio da nije kriv za izazivanje panike među građanima i da je danima nakon što je bio napadnut – strahovao za svoju i bezbjednost porodice.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.