ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Jeftiniji dizel i lož ulje, cijena benzina ostaje ista

Jeftiniji dizel i lož ulje, cijena benzina ostaje ista

Cijena eurodizela na crnogorskim pumpama mogle bi u noći između ponedjeljka i utorka biti manje čak za oko sedam centi po litru. Pojeftiniće najvjerovatnije i lož ulje za oko šest centi, dok će cijene dvije vrste benzina ostati na istom nivou, saznaju “Vijesti” nezvanično u Udruženju naftnih kompanija Crne Gore.

Litar eurodizela trenutno je 1,26 eura po litru, cijena eurosupera 95 i 98 iznosi 1,31 euro, odnosno 1,35 eura, a lož ulje za veleprodaju košta 1,22 eura. To znači da će nova cijena eurodizela najvjerovatnije biti oko 1,19 eura po litru, a lož ulja oko 1,16 eura.

Do pojeftinjenja eurodizela dolazi nakon pada cijene nafte na svjetskim berzama. Prethodno se cijena eurodizela nije mijenjala četiri mjeseca. Tokom naredne sedmice i u susjednim državama očekuje se pad maloprodajnih cijena goriva.

U skladu sa Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, u Crnoj Gori se dvosedmično usklađuju cijene prema utvrđenoj formuli, a zavise od prosječnog rasta (ili pada) cijena na svjetskim berzama i kretanja, odnosno, oscilacija valutnog para euro/dolar. Regionalni dobavljači formiraju cijene u odnosu na berzu Mediterranean Platt’s Ground.

Do promjene maloprodajnih cijena goriva posljednji put je došlo sredinom oktobra prošle godine, kada je litar eurosuper 95 pojeftinio sa 1,34 na 1,31 euro, a super 98 sa 1,38 na 1,35 eura. Cijena eurodizela tada se nije promijenila i ostala je na 1,26 eura po litru.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.