subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Joković: Građani da sačekaju sa kupovinom peleta, cena prenaduvana

Joković: Građani da sačekaju sa kupovinom peleta, cena prenaduvana

Iako je proizvodnja peleta kod nas u porastu, zbog visokih ovogodišnjih cena mnogi građani već sada razmišljaju o alternativnim načinima grijanja. S druge strane ministar poljoprivrede Vladimir Joković ih poziva da sačekaju sa nabavkom do septembra, jer kaže trenutna cena prenaduvana.

Iako je Crnu Gori zahvatio tropski talas građanima sjevera je glavna preokupacija kako će se grijati. Cijena metradrva je 70 eura, a peleta 300.

„Koristim 10 tona peleta, trebaće mi tri hiljade eura. Prošle godine je cijena bila 150, a sada je 300 eura”, kaže Adnan Kasumović .

Porodica Kasumović zimu dočekuje sa zalihama od prošle godine. Da nabave nove nemaju novca, ai nema ga za naše tržište.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković, poziva da građani odlože nabavku paleta do septembra iako oni tada počinju da pale peći.

„Apelujem da se ne kupuje pelet po ovoj ceni, mislim da je prenaduvana. Bilo je slučajeva da su neki znali da će biti ekonomska kriza kupovala unapred od proizvođača da bi posle kao kupovine zarađivali“, kazao je Joković.

Da li je to istina i zašto peleta nema u prodaji nijedan proizvođač Joković ne želi da odgovori.

„Proizvođači su rekli da je proizvodna cena peleta 200 do 250 evra, tu se mora računati prevoz koji je poskupio, PDV koji je Vlada smanjio sa 21 na 7 odsto“, kaže Joković.

Peticiju za smanjenje cena ogrijeva u Bijelom Polu potpisalo je 1200 građana.

Ismar Ćorović iz Opštinskog odbora SD-a naglašava da je Bijelo Polje bilo tokom nekoliko jesenjih i zimskih mjeseci najzagađeniji grad u Crnoj Gori.

„Amandman da se smanji cijena ogrijeva je podnijeta i Vlada već sutra može da reaguje ukoliko ima volje“, rekao je Ćorović.

Ministar ne bježi od ograničenja cijena. Kaže da proizvođači mogu prodati sve što proizvede van, ali da moraju imati odgovornost najprije prema građanima Crne Gore.
Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.