nedelja , 21 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / JOKSOVIĆ: LOKALNA VLAST IZGUBLJENA U VREMENU I PROSTORU, NOVSC IZ BUDŽETA NE UMIJU NI DA UPOTREBE

JOKSOVIĆ: LOKALNA VLAST IZGUBLJENA U VREMENU I PROSTORU, NOVSC IZ BUDŽETA NE UMIJU NI DA UPOTREBE

IMG-631f496a2c05da0f27068f286764e252-VVidimo da je budzet Opštine za prošlu godinu ostvaren u „rekordnom“ iznosu od 21.041.645,11 eura. Aktuelna vlast na lokalu ovo posebno ističe kao njenu zaslugu. Medjutim, analizom ovih podataka dolazi se i do drugih ocjena o ostvarenju Budzeta za prošlu godinu.

Postavlja se pitanje kako je došlo do ostvarenja od 21.041.645 eura? Odgovor je prost, kada se primicima iz 2021. godine dodaju prenesena sredstva iz prethodne godine u iznosu 3.776.404 eura. Da nije toga, ostvarenje Budzeta bi iznosilo svega 17.625.240 eura. Vi se hvalite brojkama, a ovdje se priča svodi na prenošenju ogromnih neutrošenih sredstava. Kako ste krenuli imala bi Opština Pljevlja Budžet kroz godinu, dvije i 30 miliona eura, stim što bi prenesena sredstva iznosila 10 miliona. Namjerno sam rekao predhodnu rečenicu u prošlom vremenu, jer vaša politika ide u prošlost što se tiče Pljevalja i Pljevljaka.

Opravdano se nameće pitanje  vezano za Budzet Opštine i glasi: Zašto postoje neutrošena sredstva? Takav trend postoji prošle, pretprošle i ranijh godina. Na kraju prošle godine dostigla su iznos od 5.248.269 eura i kako stvari stoje očekuje se nijhovo i dalje povećanje.

Ovakvim ponašanjem uvećavaćemo ostvarenje Budzeta, a mnogobrojni problemi ostaće neriješeni.

Ostvarenje budžeta za 2021. godinu od 21 milion €, koji Vi svo vrijeme pokušavate građanima nametnuti kao najveći i najbolji ikad, je odlika nesposobne vlasti zbog sledećih razloga:

1.      Prenosite iz 2020. godine približno 3 miliona i 800 hiljada €. Ovo znači da iako novca ima u kasi, Vi niste sposobni da ga utrošite, nema novih projekata, slaba realizacija postojećih.

 

2.      Trend prenosa sredstava je nastavljen i sada ste u 2022. godinu prenijeli 5 miliona i 250 hiljada €. Znači i dalje nemate nikakvu viziju razvoja grada i utroška novca u poboljšanje gradske infrastrukture, kako bi Pljevlja učinili poželjnijim mjestom za život.

 

 

3.      Ono što je u ovom momentu najvažnije 5 miliona € uloženih u infrastrukturu sada i prije 2 godine nije isto, jer je inflacija pojela znatan dio novca. Koliko su samo povećane cijene građevinskog materijala u predhodnom vremenu, a vi novac samo čuvajte i ne radite ništa.

Za mene, a i za građane najvažnija je realizacija kapitalnog budžeta. I ranije sam ukazivao na njegovu katastrofalnu realizaciju i bio sam svo vrijeme u pravu, za sve konstatacije o lošem radu lokalne uprave, da nema ni ideja, a ni kvalitetnih projekata.

Iz analize kapitalnog Budzeta vidi se da mnogobrojni projekti su djelimično realizovani a rad na pojedinim nije ni počeo, nabrojaću neke od njih:

1.      Rekonstrukcije mnogih ulica, ni projekta a kamoli izvođenja radova na rekonstrukciji ulice Velimira Jakića,

2.      Adaptacija potojećih raskrsnica – realizovano 0 €.

3.      Adaptacija trotoara – gotovo 0€.

4.      Gotovo ništa nije urađeno na obećanim sanacijama fasada u centru grada.

5.      PPOV Židovići i dalje nije prošlo tehnički prijem i dobilo upotrebnu dozvolu .

6.      Uspjeli ste da započnete radove na Bogiševcu, ali pošto su kasno počeli i to je ostalo za realizaciju ove godine. Nadam se da će se ove godine uspjeti završiti.

Primjer Vašeg nakaradnog rada je i gradska fontana, prezentuje vašu vlast predhodnih godina, kako ne treba raditi.

Svi smo svjedoci da i za prvih 6 jeseci 2022. godine nijeste uradili ništa. Čini mi se da je predhodne godine bila realizacija kapitalnog budžeta 6 ili 8%  za prvih 6 mjeseci, sada je sigurno i manja. Nema rekonstrukcija ulica, nema radova na fasadama, još uvijek nije zavšena fabrika vode na Bogiševcu, pelet niste u stanju da obezbjedite ljudima, gotovo nijedan tender i ugovor niste uspjeli da realizujete iako su neki bili raspisani još u januaru mjesecu.  Vi me demantujete ako nije tako. Jedino radove što sam vidio su radovi na vodovodnoj mreži.

U oblasti infrastrukture postoji mnogo toga što treba riješiti da prosto čovjek ne zna šta je preče od prečeg, kako bi unaprijedili životnu sredinu u našem gradu i olakšali život našim sugrađanima. Najgore moguće rešenje je ne raditi ništa ili polovično raditi i tako već godinama. Tome se mora stati na kraj i već jednom se napokon ozbiljno prihvatiti posla na rješavanju nagomilanih infrastrukturnih problema našeg grada.

Igor Joksović odbornik Demokrata

About novinepv

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.