sreda , 24 aprila 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Jubilej Prvodecembarske bitke za čast i slobodu

Jubilej Prvodecembarske bitke za čast i slobodu

Danas je odato poštovanje poginulim vojnicima i civilnom stanovništvu u bici za slobodu Pljevalja i Crne Gore prigodnim programom i polaganjem vijenaca u Memorijalnom kompleksu na Stražici, čime je obilježen jubilej  80 godina od Pljevaljske bitke. Vijence su položile delegacije boračkih organizacija, potomaka poginulih boraca, Opštine Pljevlja, političkih partija, kao i građani.
O prvodecembarskoj Pljevaljskih bici iz 1941. godine govorili su predstavnici boračkih organizacija, predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić i OBNOR-a iz Pljevalja Milenko Jović.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je Prvo decembarska bitka veliki istorijski događaj koji po svom značaju prevazilazi crnogorske granice.

„Prvodecembarski napad crnogorskih partizana na Pljevlja bila je najveća oslobodilačka i patriotska akcija u okupiranoj Jugoslaviji u toku 1941. godine, i kao takva nepunih pet mjeseci nakon svenarodnog trinaestojulskog ustanka, pokazala slobodarsku snagu, odlučnost i istrajnost crnogorskog antifašizma i narodnooslobodilačkog pokreta. Prvodecembarski jurišnici bili su borci crnogorskog partizanskog odreda, bili su ljudi posebnog kova. U napadu na Pljevlja ispoljili su visoku borbenost i veliku hrabrost. Bili su i biće zauvijek istinski i pravi heroji. Ova bitka je svjedočanstvo o spremnosti crnogorskog naroda da se bori i gine za čast i slobodu svoje zemlje i ostaće u njegovoj istoriji kao svijetao primjer. Heroji Pljevaljske bitke dali su život za ideju, za vjeru u bolje sjutra i napredak naše zemlje, ugradivši živote u temelje moderne Crne Gore“, kazao je Golubović dodajući  da će slobodarska Pljevlja uvijek biti antifašistička i čuvati sjećanje na svoje poginule antifašiste, na njihovu žrtvu i doprinos slobodi, čuvati istoriju, tradiciju, antifašističko nasljeđe i uvijek biti okrenuta budućnosti, evropskim vrijednostima i ubrzanom ekonomskom razvoju opštine i Crne Gore

Pljevaljska bitka bila je jedna od najvećih partizanskih akcija na Balkanu tokom 1941. u kojoj je stradalo 236 boraca od kojih 214 počiva u zajedničkoj grobnici kod spomenika na Stražici, 270 ih je ranjeno, a od okupatora nakon bitke stradalo je 159 građana.

„Pred veličinom vaše žrtve
pred zamahom vašeg pregnuća
mi savijamo naše borbene zastave i kažemo:
VJEČNA VAM HVALA DRUGOVI“

Jubilej 80 godina Prvodecembarske bitka
Jubilej 80 godina Prvodecembarske bitka

FB_IMG_1638372408791 FB_IMG_1638372396985 FB_IMG_1638372419598

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Promocija knjige Nede Gudelj „Zagledana u stijenu“

U organizaciji SKC „Petrijarh Varnava“, sjutra u 19 sati u sali SO Pljevlja, biće održana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.