nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Kako je propao DPS blok

Kako je propao DPS blok

Demokratska partija socijalista i njeni tradicionalni koalicioni partneri su izgubili na desetine hiljada glasova u periodu od svega četiri godine.

Politički blok koji sebe naziva “suverenističkim”, a koji predvodi Demokratska partija socijalista (DPS), izgubio je na desetine hiljada glasova u periodu od četiri godine – pokazuje analiza “Vijesti”.

Na lokalnim izborima 2018. godine, koji su održani u 12 opština, blok u kome su uz DPS bili Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa, a koji se uzimaju kao tradicionalni koalicioni partneri DPS-a, osvojio je ukupno oko 125 hiljada glasova. Njihovi oponenti, blok u kom su Demokratski front (DF), Demokrate, Građanski pokret (GP) URA, Socijalistička narodna partija (SNP), na tim izborima imali su oko 72 hiljade glasova.

Najveću razliku je blok oko DPS-a pravio u Rožajama gdje je osvajao čak 96 odsto glasova, u Plavu 89 odsto i u Baru 78 odsto. Velika prednost je bila i u Bijelom Polju (69 odsto), Kolašinu (66 odsto) – mada se mora uzeti u obzir da je tada SDP nastupao kao opoziciona partija, dok se u ovoj analizi vodi kao dio istog bloka – i u Danilovgradu (65 odsto).

DPS blok je imao i prednost u Šavniku (62 odsto), Podgorici (57 odsto), Žabljaku (56 odsto) i Pljevljima (55 odsto), dok je jedino u Plužinama ubjedljivo vodila opozicija sa 79 odsto glasova.

Početak kraja

Stvari ozbiljno počinju da se mijenjaju 2020. godine, na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta, koje je obilježila velika izlaznost, a na kojima su trijumfovale tri koalicije, koje su predvodili DF, Demokrate i GP URA.

”Vijesti” su zbrojile ukupne rezultate u 12 opština, u kojima su izbori održani 2018. i u nedjelju, te rezultate po blokovima na izborima u Budvi i Tivtu, gdje su 2020. bili redovni izbori, a u nedjelju vanredni.

Blok oko DPS-a imao je 2020. godine podršku nešto manju od 125 hiljada građana (u analizu, u odnosu na 2018, ulaze još dvije opštine), dok je blok oko parlamentarne većine dobio podršku preko 136 hiljada birača, odnosno preko 50 hiljada više nego 2018.

Ako bismo iz računice isključili Budvu i Tivat, došli bismo na oko 116 hiljada glasova za DPS blok i oko 123 hiljade za blok koji čini parlamentarna većina od 30. avgusta.

Najveću prednost DPS blok 2020. godine imao je u Rožajama (96 odsto) i Plavu (77 odsto). Samo dvije godine ranije je u Plavu taj blok imao 89 odsto. Prednost je DPS blok imao i u Baru, ali je ona 2020. pala sa 78 odsto na 56 odsto, te Bijelom Polju gdje je pala sa 69 odsto na 55 odsto.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Usvojene izmjene Zakona o predsjedniku

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.