subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Kako je to biti izolovan 761 dan

Kako je to biti izolovan 761 dan

„SVE O ANI“

 

761 dan.

Šta biste rekli da vam neko kaže da će toliko proći do dana kada ćete sledeći put moći da izađete napolje? I to ne na sigurno, već u novu neizvesnost.

761 dan bez prava da otvorite prozor, da razgrnete zavese, da upijete makar malo jutarnjeg sunca i udahnete svež jutarnji vazduh.

A uz to vam i nije baš kristalno jasno zašto to mora da bude tako jer imate samo – 13 godina. Tokom tih 761 dan se prvi put zaljubite, pročitate mnogo, mnogo knjiga, porastete 13 centimetara, živite u neprestanom strahu, u maloj sobi koju delite sa nekim koga i ne poznajete. I napišete, sa 13, 14 godina knjigu koja će postati jedno od najpoznatijih svedočanstava na strahote koje je sa sobom doneo Drugi svetski rat.

Da, govorimo o sudbini jevrejske devojčice Ane Frank.

Mnogi od nas pročitali su njen dnevnik i možda saznali ponešto o njoj iz članaka, časopisa, istorijskih knjiga. Ipak, sva tragedija njenog života, koji je samo jedan od miliona sličnih, teško se može sagledati. A knjiga “Sve o Ani” donosi sve one odgovore koje danas imamo, na jednom mestu.

 

6 činjenica o Ani Frank
  • U potpunom karantinu, u skrovištu zvanom “Tajni Aneks” u koji se ulazilo kroz vrata skrivena iza police s knjigama provela je 761 dan. To je bila zgrada u kojoj se nalazila firma njenog oca, a njegovi saradnici su rizikovali svoje živote pomažući Jevrejima.
  • Jednog dana, nemački vojnici otkrili su njihovo skrovište. Nikad se nije saznalo ko je izdao Anu Frank.
  • Iz karantina je prebačena u jedan radni logor, potom u Aušvic, gde je izgladnjivana i umrla od tifusa sa 16 godina.
  • Njen dnevnik sačuvala je i Oto Franku, Aninom ocu predala žena koja je radila za njega tokom rata.
  • Ana je obožavala klizanje, ali nije imala priliku da ga usavrši – jevrejskoj deci su klizališta bila zabranjena.
  • Ana je imala oca, majku i stariju sestru. Rat je preživeo samo njen otac i svoj kasniji život posvetio očuvanju uspomene na Anu Frank.

Knjiga Sve o Ani zapravo daje odgovore na najčešće postavljana pitanja dece i mladih, koja su prikupljana tokom nekoliko godina u Kući Ane Frank u Amsterdamu. Uz više od sto fotografija i ilustracija čitaoci će steći sveobuhvatnu sliku o Aninom životu i njenom svetu.

O kakvom se izdanju radi, kako je došlo do njegovog objavljivanja i zbog čega je ova knjiga izuzetno važna razgovarali smo sa Slavicom Marković, urednicom u Kreativnom centru.

Kome je knjiga namenjena?

Knjiga je pre svega namenjena osnovcima, s obzirom na to da je Dnevnik Ane Frank deo obavezne lektire za sedmi razred osnovne škole, ali i svima onima koje interesuje ovaj važan period istorije. Knjiga ima i mnogo širu namenu jer detaljno, mnogim dokumentima ilustruje Anin život i svet u kojem je živela.

Na koji je način knjiga pisana i kako je koncipirana?

Knjiga je pisana na popularan način, kao neka vrsta živog pripovedanja o svim okolnostima u kojima je nastajao Anin dnevnik. Opisan je čitav život Ane Frank, od rođenja do njene tragične smrti. Knjiga prati Anino odrastanje, to jest prikazuje hronološki najvažnije događaje koji su obeležili njeno detinjstvo i ranu mladost, ali prati i život njene porodice i najbližih prijatelja: prve godine u Nemačkoj, preseljenje u Holandiju, polazak u vrtić, sticanje prvih drugarica, polazak u školu, izbijanje rata, skrivanje u Tajnom aneksu, odvođenje u logor, kao i ono što se sa Aninim dnevnikom dešavalo posle njene smrti, sve do danas.

Svima onima koji su pročitali Dnevnik Ane Frank ova knjiga može biti dodatno zanimljiva. Zbog čega? Šta je to novo što ona donosi?

Knjiga sadrži mnoštvo fotografija i zanimljivosti iz života porodice Ane Frank, ali i istorijske činjenice koje čitaocu dodatno približavaju vreme u kojem je ona živela.

Zbog čega smatrate da je ova knjiga važna?

Ova knjiga pruža odgovore na najčešća pitanja dece i mladih koja su tokom nekoliko godina prikupljana u Kući Ane Frank. Kako su nacisti znali ko je Jevrejin? Zašto Jevreji jednostavno nisu išli bez zvezde? Šta je koncentracioni logor? Šta je to Holokaust? Da li su se stanari Tajnog aneksa dosađivali? Kako su nabavljali odeću i sve drugo što im je bilo potrebno? Da li je Ana bila uplašena tokom boravka u Tajnom aneksu? Ko je izdao Anu Frank? Kako je Anin otac Oto Frank preživeo? Kakva je bila sudbina Aninih drugarica? To su samo neka od pitanja na koja se odgovori mogu naći u Aninoj životnoj priči, dok se neki drugi odgovori kriju na posebnim polustranicama s dodatnim informacijama. Knjiga je važna jer niko ne bi smeo da zaboravi ono što se tada dešavalo. To je velika pouka za sve nas za budućnost.

A. Cvjetić

 

IZVOR: ZELENAUČIONICA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Zvezdin karavan 1. juna u Pljevljima, istog dana i humanitarni koncert

Karavan Fudbalskog kluba Crvena Zvezda dolazi u Pljevlja. Pljevaljski ogranak navijačkog kluba „Delije“ poziva vas …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.