ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / KARANTIN u Šangaju, najveće ZAKLJUČAVANJE od početka pandemije

KARANTIN u Šangaju, najveće ZAKLJUČAVANJE od početka pandemije

U Šangaju danas počinje karantin, odnosno zaključavanje jednog od najvećih gradova u Kini sa oko 26 miliona stanovnika, kao deo strategije u borbi protiv kovida-19.

Kina je time uvela najveće zaključavanje na teritoriji jednog grada otkako je počela pandemija korona virusa pre više od dve godine.

Šangaj će biti zatvoren u dve faze tokom devet dana, a nadležni će istovremeno testirati građane.

Šangajska finansijska četvrt Pudong i obližnja naselja biće zatvoreni do petka, jer počinje masovno testiranje širom grada, saopštila je lokalna vlada.

Od petka će biti zatvoren drugi deo grada zapadno od reke Huangpu.

Ovaj grad, važno finansijsko središte, skoro mesec dana se bori protiv novog talasa virusa korona, iako broj slučajeva nije visok prema nekim međunarodnim standardima.

Vlast se do sada opirala zatvaranju grada koji ima oko 25 miliona stanovnika kako bi izbegla destabilizaciju privrede.

Karantin zbog skoka broja zaraženih

Ali nakon što je u Šangaju, 27. marta, zabeležen najveći dnevni broj zaraženih još od prvih dana pandemije, nadležni su posustali.

Stanovnici će tokom zatvaranja morati da ostanu u svojim domovima, a isporuke će biti ostavljene na određenim mestima kako bi se osiguralo da nema kontakta među ljudima.

Sva preduzeća koja se ne smatraju neophodnim biće zatvorena, a javni prevoz obustavljen.

Kina je ovog meseca prijavila više od 56.000 slučajeva zaraze, koja se naglo širi na istoku zemlje.

Masovno testiranje

Kina je nastavila sa strategijom zatvaranja i masovnog testiranja kako bi što više bio smanjen broj zaraženih nakon najvišeg skoka novozaraženih u zemlji otkad je počela epidemija koronavirusa.

Članica šangajskog ekspertskog tima za borbu protiv kovida, rekla je da je nedavno masovno testiranje otkrilo infekcije “velikih razmera” u gradu, što je prouzrokovalo jači odgovor na porast broja slučajeva, od prvobitno najavljenog pristupa.

“Suzbijanje epidemije velikih razmera u našem gradu je veoma važno jer kada se zaraženi ljudi stave pod kontrolu, blokirali smo prenos”, rekla je Vu Fan i dodala da će testiranje sprovoditi dok se ne otklone svi rizici.

U Šangaju je u nedelju prijavljeno rekordnih 3.450 asimptomatskih slučajeva kovida 19, što čini skoro 70 odsto slučajeva u celoj zemlji, zajedno sa 50 simptomatičnih slučajeva, navele su gradske vlasti.

Mnoge multinacionalne kompanije u Kini obustavile su poslove i neke od operacija budući da Kina pooštrava epidemiološke mere jer je u nekim provincijama registrovan rekordan broj slučajeva od početka pandemije.

Kina je naime, ovih dana prijavila najveći dnevni broj slučajeva kovida-19 od izbijanja epidemije u Vuhanu pre dve godine.

Tokom protekle dve godine epidemija je gašena masovnim testiranjem i zatvaranjem gradova, prenosi BBC.

Internacionalne kompanije suočene sa teškoćama, neke i zatvorene

Tojota, Folksvagen i dobavljač Epla Foxconn su među firmama koje su pogođene merama, a postoji zabrinutost da bi zbog karantina ključni lanci snabdevanja mogli biti poremećeni.

Preduzećima u regionima u kojima su mere uvedene naloženo je ili zatvaranje ili da zaposleni rade od kuće osim ako ne pružaju osnovne usluge poput hrane, komunalnih usluga ili drugih potrepština.

Foxconn, koji proizvodi iPhone telefone za Apple, prekinuo je u ponedeljak svoje poslovanje u Šenženu, saopštivši da će se o datumu nastavka “posavetovati sa lokalnom vladom”.

Tojota, koja je zatvorila svoju fabriku u gradu Čangčun u provinciji Đilin nije dala tačan vremenski rok kada će nastaviti poslovanje.

Japanski proizvođač automobila rekao je za Bi-Bi-Si da je taj potez napravljen da bi se razmotrio “uticaj rada dobavljača” i “bezbednost i sigurnost zaposlenih i povezanih lica”.

Nemački proizvođač automobila Folksvagen takođe je zatvorio poslovanje u Čangčunu, rekavši da je proizvodnja automobila Folksvagen i Audi i njihovih komponenti “pogođena”, ali da se nada da će ponovo otvoriti svoju fabriku u četvrtak.

Analitičari veruju da je situacija privremena

Analitičari veruju da bi kompanije mogle da upravljaju poremećajima i da su se ovakve blokade u poslovanju dešavale i ranije, ali su se gradovi ponovo otvorili u kratkom vremenskom periodu nakon što je broj slučajeva kovida stavljen pod kontrolu.

Ukazuju da bi bilo zabrinjavajuće ako bi se blokada proširila na Šangaj i okolna područja, jer je taj region ključno proizvodno središte za prenosne računare, servere i pametne uređaje.

  Izvor: bizlife.rs

   

  About Pljevaljske Novine

  Pogledajte i

  Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

  U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

  Ostavite odgovor

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.