četvrtak , 28 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Kavarić: Oko 250.000 osoba u riziku da oboli od koronavirusa

Kavarić: Oko 250.000 osoba u riziku da oboli od koronavirusa

Epidemijska situacija u Crnoj Gori je, nažalost, tačno onakva kakav je i obuhvat vakcinacijom – nepovoljna, ocjenjuje za portal Dnevne predsjednik Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja građana Podgorice dr Nebojša Kavarić.

On podsjeća da je procenat obuhvata kompletnom vakcinacijom u odnosu na ukupnu populaciju nešto veći od jedne trećine stanovništva.

„Ukoliko uzmemo u obzir i broj do sada inficiranih koji određeno vrijeme imaju imunitet, preostaje da je skoro 250.000 stanovnika Core Gore u riziku da obole od Kovida, što bi imalo tragične posljedice po njihovo zdravlje i živote“, kaže Kavarić.

Daleko od kolektivnog imuniteta

Govoreći o trenutnom broju vakcinisanih građana, naš sagovornik ističe da bi procenat od preko 85 odsto ukupnog stanovništva bio minimum koji bi proizveo efekat kolektivne zaštite i koji se očekuje od imunizacije kao, u ovom trenutku, najbitnije preventivne i epidemiološke mjere.

„To je otprilike kompletna imunizacija još oko 200.000 građana svih uzrasta, posebno rizičnih grupa“, dodaje Kavarić.

Nesvjesni opasnosti

On upozorava da svijest ukupnog društva, uključujući i određene javne ličnosti svih nivoa, donosioce odluka, određeni dio civilnog sektora pa i ukupnog građanstva nije u korelaciji sa epidemijskom situacijom i opasnostima i dramatičnim posljedicama koje ona donosi svakodnevno.

Neslavni, “crni dani”, sa mnogo Kovid žrtava, smatra Kavarić, kao da nikoga više ne “uznemiravaju”.

„Nijesu ‘markirani’ ni u javnosti kao tragični i, što je vjerovatno najgore, ne ostvaruju čak ni motivišući uticaj na građane da zaštite sebe i svoje porodice vakcinacijom. Porast inficirane i oboljele djece i mladih je definitvno uvjerio sve da je novi Delta soj SARS Cov 2 uključio i najmlađu populaciju u crnu statistiku“, naglašava Kavarić.

Bez poštovanja osnovnih mjera

U situaciji kada imamo vakcinu protiv uzročnika epidemije koja je u toku, kaže Kavarić, vakcinacija postaje glavno sredstvo borbe protiv uzročnika i glavna i najbitnija epidemiološka mjera.

Iako, kako ocjenjuje, pored vakcinacije, sve druge mjere padaju u drugi plan, nije primjetno ni da se poštuju osnovne distanca-ruke-maska.

„To, nažalost, zaokružuje sumornu sliku ne/poštovanja mjera i zdravlja i života građana“, dodaje Kavarić.

Tragična slika neodaziva na vakcinaciju

Doktor Kavarić naglašava da našu državu ne može da zadesi veća tragedija od gubitka života njenih građana svih uzrasta, podsjećajući da je do sada izgubljeno skoro 2.100 ljudskih života.

Ističe da se direktna, ubjedljiva i tragična slika neodaziva na vakcinaciju odražava kataklizmičnim brojkama i izvještajima o umrlim, teško oboljelim i hospitalizovanim pacijentima.

Smatra da bi svi odgovorni u našoj zemlji trebalo da preuzmu punu odgovornost za trenutno stanje i promptno vakcinisanje stanovništva do procenta dovoljnog za kolektivni i individualni imunitet i zaštitu zdravlja i života.

Svaki komentar, kako dodaje, osim poziva na hitnu vakcinaciju što više stanovništva, besmislen je.

„Ako bi imalo efekta, klečao bih zajedno sa svim zdravstvenim profesionalcima u ovoj zemlji, moleći i pozivajući građane da zaštite sebe i svoje porodice od tragičnih posljedica ove pošasti“, zaključuje Kavarić.

 

Izvor pobjeda.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Danas sunčano i lijepo vrijeme

U Crnoj Gori danas se očekuje sunčano vrijeme, a temperatura će dosezati do 25 stepeni. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.