ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Kišovito uz jake udare južnog vjetra

Kišovito uz jake udare južnog vjetra

Na sjeveru Crne Gore biće oblačno i nestabilno sa kišom na udare vrlo jakim južnim vjetrom. U perifernim sjevernim dijelovima manje kiše, a u predjelima koji gravitiraju centralnim predjelima očekuje se jača obilnija kiša. Temperatura vazduha od 6 do 12 stepeni. Na jugu, oblačno i jako nestabilno sa kišom, povremeno jaka kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Mjestimično obilna količina kiše. Duvaće jak na udare i vrlo jak južni vjetar, a temperatura vazduha će biti do 17 stepeni.

More, talasasto do jače talasasto ponegdje i uzburkano. Vjetar, uglavnom jak na udare i vrlo jak južnih smjerova. Zbog jake atmosferske konvergencije u južnom Jadranu očekuje se podizanje mora i agresivan uticaj na obalni dio. Temperatura mora oko 21 stepen.

Narednih dana, na sjeveru, u subotu pretežno oblačno prijepodne umjerena, a popodne slaba kiša. U planinama kratkotrajno susnježica i slab snijeg. Duvaće jak na udare i vrlo jak jugozapadni vjetar. U nedjelju, promjenljivo oblačno, prijepodne sa sunčanim periodima, popodne više oblaka ponegdje moguća slabija kiša.

Na jugu, u subotu, pretežno oblačno i nestabilno sa kišom, ujutru i prijepodne jača kiša obilnije padavine, popodne manje kiše. Duvaće umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova, posebno u jutarnjim satima, a naveče u skretanju na sjeveroistočni.

U nedjelju, prijepodne umjereno oblačno duž obale ponegdje moguća je slabija kiša, popodne uglavnom oblačno, mjestimično sa kišom i sa pojačnim istočnim vjetrom duž obale.

Za petak i subotu, prilično nepovoljne vremenske prilike, postoji rizik od obilne količine vode, jakog južnog vjetra i dejstvo talasa uz obalu.

EVROPA

Dubok, snažan i prostran ciklon sa centrom u regionu Sjevernog mora i duboka barička dolina nestabilnosti koja se preko Evrope pruža prema centralnom Mediteranu, sjutra iznad većeg dijela kontinenta usloviće promjenljivo vrijeme sa kišom. U regionu na jugu Francuske, Italije, u centralnom Mediteranu i na jugoistoku Evrope obilnije padavine. Na Alpima snijeg. Na zapadu kontinenta posebno u Francuskoj olujni zapadni i jugozapadni vjetrovi.
Na sjeveru kontinenta u regionu Skandinavija hladno i slabije sniježne padavine. Temperatura vazduha od 4 stepena u Oslu do 22 u Atini.

BALKAN

Sjutra, područje Balkana biće direktno na udaru visinske jugozapadne atmosferske struje u jugoistočnom sektoru ciklona i baričke doline nestabilnosti koja se sa zapada premješta prema istoku. Na zapadu i jugu Balkana oblačno i jako nestabilno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, na istočnoj obali Jadrana po dubini kopna obilne padavine sa visokim rizikom od obilne količine vode i vremenskih nepogoda. U najvišim planinama sa uslovima za pojavu susnježice i snijega. Istočni Balkan prijepodne više sunca tek popodne i naveče kišni talas zahvatiće i taj dio. Temperatura vazduha do 22 stepena u Atini.

ZANIMLjIVOSTI

9.11.1967. godine u Baru izmjerena je najviša temperatura za današnji dan u Crnoj Gori od 25 stepeni, a na području glavnog grada najtoplije je bilo 2015. godine sa temperaturom od skoro 24 stepena.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.