subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Knežević: Lipljen nije odgovoran za akcident u Otilovićkom jezeru već „Vodovod“ i opština Pljevlja

Knežević: Lipljen nije odgovoran za akcident u Otilovićkom jezeru već „Vodovod“ i opština Pljevlja

 

Na današnjoj 26. sjednici Skupštine Opštine Pljevlja odgovorno lice iz opštinskog preduzeća “Vodovod” je prozvalo  SRK “Lipljen” i nagovjestilo kako se nisu obratili javnosti u vezi akcidenta, iako su jedni od „odgovornih“ subjekata za slučaj akcidenta pojave uljane mrlje u Otilovićkom jezeru, zbog čega gradsko područje nije imalo vode jer je “Vodovod” preventivno obustavio isporuku vode. Povodom te izjave SRK “Lipljen” u saopštenju za javnost obavještava građane da zbog korektnosti prema opštini nisu iznosili detalje sastanka održanih u vrijeme akcidentne situacije ali su to dužni javnosti nakon današnje prozivke. Navode da su načelnik policije i predsjednik opštine pokušali ranije da istu odgovornost pripišu SRK “Lipljen, te da iz “Vodovoda” i lokalne uprave ne treba da pozivaju druge na odgovornost a da pritom ne poznaju ni svoju odgovornost i zakonsku obavezu. Uprava policije do danas nije saopštila ime osobe kojoj pripada plovni objekat na Otilovićkom jezeru koji je bio razlog za pojavu 12 buradi na Otilovićkom jezeru 2. Decembra,  odakle se crpi najvećio dio vode za potrebe vodosnabdjevanja, zbog čega grad nije imao dva dana redovno snabdjevanje vodom.

Vaso Knežević, predsjednik SRK “Lipljen”, navodi da ribolovni klub djeluje u okviru svojih nadležnosti na osnovu Zakona o slatkovodnom ribarstvu i Ugovora o ustupanju ribljeg fonda, te da nije nadležan i ne vrši provjere za plovne objekte, u smislu da li neko ima dozvolu za vožnju čamcem i da li je čamac registrovan, što važi i za plutajuće objekte na vodi, “kao što ni DOO Vodovod prilikom kontrole vodomjera ne kontroliše strujomjere”. Navode da nepoznavanje prava i obaveza nije smetalo “Vodovodu” i lokalnoj upravi da se danas pohvale da su spasili građane od katastrofe “a najveća katastrofa je kvalitet vode za piće i bez ovakvih akcidenata”.

“Na sastanku koji je organizovan od strane predsjednika Opštine, povodom akcidenta na Otilovićkom jezeru, predsjednik Opštine i načelnik policije su pokušali da odgovornost pripišu SRK Lipljen, dok im Vodovod, a i sam osnivač – Opština Pljevlja, nisu pali na pamet. SRK Lipljen, za razliku od DOO Vodovod djeluje u okviru svojih nadležnosti, a Naša ribočuvarska služba kontroliše ribolovce da li posjeduju ribolovne dozvole, koriste li dozvoljene ribolovne alate i kontroliše ulov ribe, kako na rijekama tako i na Otilovićkom jezeru”, navodi se u saopštenju SRK Lipljen.

Knežević objašnjava da je nadležnost DOO “Vodovod” i Opštine Pljevlja, kao njegovog osnivača da ima adekvatan papir za adekvatne aktivnosti, da “Vodovod” nezakonito koristi vodu jer nema dozvolu za korišćenje vode iz Otilovićkog jezera a kako je koriste onda su bili u obavezi da urade zonu sanitarne zaštite vodozahvata, i da označe propisima šta se može a šta ne može na Otilovićkom jezeru, pa tako propišu i postojanje plovnih objekata. Knežević je kazao da su povodom pomenutog incidenta pozvali inspektora za vode Šekularca da reaguje pa odustali, pošto im je kazao da ukoliko bude reagovao onda mora zabraniti korišćenje vode za vodosnabdjevanje jer se voda nezakonito koristi od strane Vodovoda.

Screenshot_20211204_194252

“Za razliku od SRK Lipljen koji ima adekvatan papir za adekvatne aktivnosti, DOO Vodovod nema nijedan vodni akt (Vodnu dozvolu ili bar Vodnu saglasnost) za korišćenje vode iz Otilovićkog jezera za vodosnabdjevanje gradjana Pljevalja, koju koriste nezakonski od samog početka. Ali eto, pošto smo skoro svi tog saznanja da je ipak koriste za vodosnabdjevanje onda su bili u obavezi da urade zonu sanitarne zaštite vodozahvata, i da se označi sa propisima šta se može a šta ne može na Otilovićkom jezeru, što nisu uradili. Sve što nije ograničeno i zabranjeno je dozvoljeno, pa tako i postojanje plovnih objekata na vodi. Podjednako je kriv i onaj koji koristi plovni objekat na vodi bez dozvole kao i onaj ko mu je to dozvolio, tj onaj koji mu nije zabranio. Neka iz DOO Vodovod kažu iskreno šta im je inspektor za vode, gospodin Šekularac, rekao, kada su ga obavjestili da reaguje povodom pomenutog incidenta, pa su posle odustali od insistiranja da reaguje. Rekao je da ako bude reagovao, onda mora zabraniti korišćenje vode za vodosnabdjevanje jer nezakonito se voda koristi od strane Vodovoda. Naravno, sadašnji menadžment vodovoda i osnivača nijesu krivi za tu činjenicu, ali onda ne treba da pozivaju druge na odgovornost a da pritom ne poznaju ni svoju odgovornost i zakonsku obavezu. To nepoznavanje prava i obaveza nije im smetalo da se pohvale da su spasili gradjane od katastrofe (a najveća katastrofa je kvalitet vode za piće i bez ovakvih akvidenata)”, navodi se u saopštenju SRK Lipljen, koje potpisuje njihov predsjednik Vaso Knežević dodajući da su bili dužni da javnosti razjasne svoje nadležnosti koje su u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i nadležnosti i obaveze DOO Vodovod koje bi trebalo da budu u skladu sa Zakonom o vodama a ipak nisu.

 

IMG-ec533cde610174e152827497a91f9250-VIMG-22b789d4b8c7dfe7a1b9304c23953f89-V IMG-b9774501ea661f67b1b8fb8805df723b-V

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

krv

Našem sugrađaninu hitno potrebna krv

Zbog transplatacije krvi u čitavom organizmu našem sugrađaninu iz Pljevalja hitno je potrebno 40 jedinica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *