sreda , 28 septembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Knežević: U novom parku Maljevac od 8000 sadnica 90 odsto osušeno

Knežević: U novom parku Maljevac od 8000 sadnica 90 odsto osušeno

Novi park u Pljevljima sa preko planiranih 45.000 sadnica, koji jetrebao da  „pored rekreativnog karaktera, predstavlja i dodatna pluća grada“ iako još nije kompletno završen sasušio se 90 odsto. Projekat sanacije termoelektranine deponije pepela i šljake Maljevacje vrijedan oko 20 miliona evra, gdje se zvanično na jednom dijelu radovi privode kraju, doživio je razočarenje kod Pljevljaka. Iz EPCG ranije su kazali da se intenzivno sprovodi projekat fazne rekultivacije na deponiji pepela i šljake na Maljevcu i da su za sada zatvorene dvije trećine deponije. Projekat obuhvata tehničku i biološku rekultivaciju zemljišta, a ozelenjavanje površina počelo je sadnjom osam hiljada sadnica crnog bora, javora i ruja.

Vaso Knežević, ekološki aktivista, objavio je na svom fejsbuk profilu kako danas izgleda novi park na Maljevcu.

-Novi park na Maljevcu (crna ekološka tačka koja se rekultiviše u sklopu projekta sanacije crnih ekoloških tačaka u CG) … Zamisao i projekat (uredjeni park po najsavremenijim standardima struke) i izvedeno stanje (realnost koja pokazuje nešto što ne odgovara navedenom)… od 8000 sadnica osušeno 90 %, trava zasijana u decembru nije iznikla ali srećom korov jeste… Svi zvaničnici bili na licu mjesta i zadovoljni izvedenim radovima…- prokomenatrisao je Knežević.

Pljevlja će na raspolaganju imati uređeni park površine preko 600 hiljada metara kvadratnih, sa preko 45 hiljada sadnica javora, crnog bora i ruje, po najsavremenijim standardima struke. Biće izgrađena i biciklistička i trim staza, postavljen parkovski mobilijar, klupe za odmor i dr., i sve ostalo što sadrže savremeno uređeni parkovi, najavljivali su iz EPCG jer uporedo sa sadnjom drveća vršila se  sjetva trave pa parkovskog mobilijara.

Nije izostao komentar sugrađana na takvo stanje pa su pitali od kada se trava sije u decembru, a stigao je i odgovor izgleda da se sije kad mu vrijeme nije „a šta mi seljaci znamo kad se sije trava? Treba struku slušati. Nisu oni džaba išli da završavaju škole po Tutinu,Goraždu,Širokom Brijegu i širom naše bivše Juge…“

Vjerovatno će sjutra stići i dogovor iz EPCG  o razlozima koji su doveli do sušenja zasađenih stabala, pretrpljenoj šteti i daljim koracima .

foto Vaso Knežević

mlajevac sadnice 3 maljevac sadnice 12 Maljevac sadnice

Maljevac sasušeno drvećeMaljevac 4

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Cijene mliječnih proizvoda nastavljaju da rastu: Jogurt poskupio 20 centi

Cijene litarskih jogurta domaćih proizvođača skočile su za preko 20 centi. U ovoj godini su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.